Annonse

Full krig innad i byrådet

Det brenner i de blå ballongers leir.

Det brenner i de blå ballongers leir i rådhuset i Tromsø. Nå går Frps gruppeleder i kommunestyret, Jan Blomseth, i strupen på sin alliansepartner Høyre. I et ferskt intervju med Nordlys, (se nordlys.no eller lørdagsutgaven av papiravisa), kommer Blomseth med drepende karakteristikker av både det arbeidet Høyres byrådsleder Øyvind Hilmarsen gjør og gir likedan attest til tidligere finansbyråd Line Fusdahl, også fra Høyre. Blomseth hevder at Fusdahl «satt i flere år uten å gjøre noe som helst» og da Hilmarsen selv tok over finans skjedde det fortsatt ingenting. «Ikke en dritt», for å holde oss til Blomseths malende språkbilder.

Det er egentlig ikke en nyhet. Vi har lenge observert at forholdet mellom de to store byrådspartiene, Høyre og Frp, har vært like hjertelig som mellom jerven og saueflokken. Det nye er at nå biter Blomseth halsen over på Høyre og lufter all sin frustrasjon i full offentlighet. 

Bakgrunnen for dette vulkanske kritikkutbruddet fra Frps gruppeleder er åpenbart. Senest i gårsdagens leder her i avisa, pekte vi på den lange rekken av løftebrudd byrådet har begått på de viktigste valgløftene den borgerlige alliansen ga til velgerne i Tromsø for tre år siden. Typisk nok kom det denne uken enda en ny utsettelse av det store omsorgsprosjektet Otium. Den politisk ansvarlige i byrådet for helse- og omsorgssektoren er Frps Kristoffer Kanestrøm. Jan Blomseth prøver nå å redde skinnet til sitt eget parti i denne nitriste saken, og peker på at det er byrådsleder Øyvind Hilmarsen og Høyre som sitter med det egentlige ansvaret.

Det kan være at Blomseth har helt rett. I så fall burde både Hilmarsen og Kanestrøm ta sine respektive hatter og gå. For også Blomseth kortslutter når han peker på eiendomsavdelingen i den kommunale administrasjonen, som forklaring på mangelen på fremdrift og alle budsjettoverskridelsene i en lang liste av prosjekter. Uansett hvor ille det måtte stå til der, er det uvesentlig når det gjelder å plassere ansvar i en parlamentarisk styringsmodell. Men akkurat nå er det store spørsmålet om byrådsalliansen i det hele tatt kan leve videre med full krig innad i rekkene. Det ser dårlig ut. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse