Annonse
Tromsø Høyre vil barbere Byvekstavtalen. Ordførerkandidat Hans Petter Kvaal og gruppeleder Erlend Svardal Bøe mener vi må rykke tilbake til start. Foto: Jørn Normann Pedersen

Panikk i Høyre

Det vitner også om manglende ambisjoner på byens vegne. Tromsø trenger Byvekstavtalen.

Høyre vil trekke i det partiet kaller nødbremsen når det gjelder den vedtatte byvekstavtalen i Tromsø. Ordførerkandidat Han Petter Kvaal og gruppeleder Erlend Svardal Bøe hevder bompengepakken blir 2 milliarder dyrere. -Dette går ikke. Vi må rykke tilbake til start, sier Kvaal til Nordlys.

Ordfører Kristin Røymo avviser på det sterkeste at prislappen har økt med 2 milliarder. Hun kaller utspillet fra Høyre for ren bløff. Styringsgruppa Tenk Tromsø opererer med to ulike kostnadsoverslag, et på 7,5 milliarder, som er i tråd med de prioriteringene kommunestyret vedtok i fjor. Det andre overslaget på nærmere 9,3 milliarder, og innebærer full finansiering av alle prosjektene kommunestyret har sagt ja til.

Vi må jo anta at Høyres gruppeleder vet at dette ikke betyr at sluttsummen blir 9,3 milliarder. Forhandlingene med staten vil være avgjørende for prosjektets totale omfang, så er det opp til kommunestyret å beslutte hva det vil ta med, og hvor stor andel av de prioriterte delprosjektene man vil realisere. Kommunen kan bygge en billig sentrumsterminal, eller en dyrere. Det er opp til kommunen, og det er uansett kommunestyret som tar alle beslutningene.

Den akutte utrykningen til Tromsø Høyre torsdag kveld kan jo betraktes som en avledningsmanøver etter statsministerens besøk i byen, som ikke falt særlig heldig ut. Men det kan også være en generell frustrasjon over meningsmålingene. Det er uansett grunn til å stusse over de hastige konklusjonene partiet legger for dagen. Å trekke i nødbremsen og rykke tilbake til start, er svært defensivt og vinglete. Det siste er noe byen definitivt ikke trenger mer av, når det kommer til samferdsel.

Høyre har nok også merket seg meningsmålingen der ny bru til Kvaløya scoret dårlig i forhold til tunnel til Håkøya, og hastig regnet inn sistnevnte i en pakke som ikke kan beskrives som annet enn rent valgflesk.

Byvekstavtalen er svært viktig for Tromsø. Den er vedtatt i kommunestyret. Det er helt på grensen til det uansvarlige når et parti som Høyre begynner å rokere et så tungt, nødvendig og framtidsrettet samfunnsløft i det som fortoner seg som full panikk i valgkampen.

Det vitner også om manglende ambisjoner på byens vegne. Tromsø trenger Byvekstavtalen. Tromsø trenger et miljø- og samferdselsløft som er framsynt og langsiktig. Å så tvil om dette, er ikke Høyre verdig. Men det er det partiet til syvende og sist gjør nå.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse