Annonse
Nøkterne anslag fra Folkehelseinstituttet forteller at det i dag er minimum 90.000 som lever med minst en forelder som misbruker alkohol, også i ferien.Illustrasjonsfoto: Scanpix

Fyll ferien

Husk at barn merker endringer i voksnes oppførsel når de drikker, raskere enn de voksne tror.

Vi har for mange barn i Norge som lider under foreldrenes alkoholbruk, vi trenger ikke flere, vi må alle arbeide for at det blir færre.

I disse dager, eller i nær fremtid har mange nordmenn startet og ser frem til sin ferie og håper at ferien skal bli slik de har planlagt.

For de aller fleste blir feriedrømmene innfridd, med mange fine, trivelige og gode ferieminner. Men det er noen, ja kanskje mange som har et håp om at ferien i år ikke skal bli lik den i fjor eller tidligere år, og det er tusenvis av barn som lever med det håpet.

De er redde for at en eller begge foreldrene også i år skal drikke for mye alkohol, spesielt når de er tilstede.

23 % av alle nordmenn sier at de har opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferie sammen med barn. 13 % oppgir at de selv har vært beruset på ferie sammen med egne barn.

Sommerferien skal gi et avbrekk fra hverdagen og gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne.  Det gjelder å finne praktiske løsninger som tar hensyn til barna, og de trives best sammen med edru voksne.

Husk at barn merker endringer i voksnes oppførsel når de drikker, raskere enn de voksne tror.

Barn som ser sine foreldre beruset, liker det ikke, selv om det skjer sjelden.

Barn vil at voksne skal være voksne, at de lytter og være slik de pleier å være.

Barn som blir spurt om hvor mye foreldrene drikker, undervurderer som regel forbruket.

Nøkterne anslag fra Folkehelseinstituttet forteller at det i dag er minimum 90.000 som lever med minst en forelder som misbruker alkohol, også i ferien. Det er mange skjebner, og tallet er antagelig større. Psykolog Gøril Westborg Smiseth som arbeider i Kompasset, et lavterskel terapitilbud i regi av Blå Kors snakker daglig med barn og unge som har eller vokser opp med alkoholproblemer i familien.

De fleste klarer seg overraskende godt i samfunnet, men under overflaten sliter de med dårlig selvfølelse og glemmer sine egne behov. De er kritiske overfor seg selv, usikre på hvordan andre oppfatter dem og føler seg svært ofte ensomme. Noen tyr selv til alkohol. De opplever livet som komplisert, og er konstant på leting etter hvile fra de følelsene som ble vekket av foreldrenes problemer.

IOGT Norge avholder hvert år i desember  kampanjen « Hvit Jul». I denne kampanjen oppfordrer vi voksne til ikke å drikke alkohol i juledagene når barn er tilstede. Dette gjør vi fordi vi vet gjennom utallige undersøkelser at minimum 100.000 barn hvert år gruer seg til jul. La disse barna slippe å grue seg til sommerferien.

Ved å la være å drikke alkohol i ferien når barn er tilstede bidrar vi til at disse utsatte barna, når ferien er over kan se tilbake på mange gode ferieminner, som de tar med seg og som de kan dele med sine venner og skolekamerater.

Vi har for mange barn i Norge som lider under foreldrenes alkoholbruk, vi trenger ikke flere, vi må alle arbeide for at det blir færre

En riktig GOD og edru ferie til dere alle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse