Annonse

Fylla har skylda?

Å skylde på alkoholen er ingen unnskyldning!

Jeg har registrert at flere politiske skikkelser og andre organisasjoner i etterkant av Giske-saken og #metoo-kampanjen har innført alkoholforbud, eller som noen av dem sier: «Vi spanderer ikke lengre alkoholen – dere må kjøpe den selv».

Jeg synes personlig at retningen dette tar, er et smart valg, selv om de kunne gjort så mye mer. Jeg vet nemlig etter mange år i restaurantbransjen at alkoholen ikke bestandig fremmer de «egenskapene» man ønsker i visse settinger – som for eksempel når man er på jobb eller representerer bedriften man jobber for.

For min egen del kan jeg informere om at våre ansatte neppe ville fått beholde jobben sin hvis de møtte opp bedugget på jobb og prøver å sjekke opp sine gjester. Det er den «kjedelige» HMS-greia – den som sier at ulykker og lignende ikke vil bli dekket av staten hvis du lar dine ansatte være påvirket av alkohol.

Man mister også bevillingen til å servere alkohol – noe som kan være en utfordring i restaurantbransjen. Det er strengt tatt litt kjedelig når servitøren din glemmer av alle bestillingene dine og så sovner av i baren, etter han har bedt deg om telefonnummeret ditt.

Jeg stiller meg undrende til at vår bransje, som er under konstant oppfølging fra mange instanser i samfunnet, følger regler og påbud som politiske partier og andre organisasjoner tydeligvis er «unntatt» fra? Jeg skjønner selvsagt at vi gjør en meget viktig jobb med å passe på at våre gjester ikke får i seg for mye alkohol. Det er også viktig at biffen er riktig stekt og at sausen ikke er kald. 

På tross av vår innsats med å kontrollere alkoholinntaket til den norske befolkningen, regler og påbud framsatt av våre egne folkevalgte politikere, viser det seg nå at det er en gruppe som har kommet under radaren til disse påbudene, og det er nettopp våre kjære folkevalgte.

Det er rett og slett bekymringsverdig å skulle tenke på alle beslutninger som er blitt vedtatt etter tre dager på fylla, der man i verste tilfelle har hatt seksuelle relasjoner med sine kollegaer, eller enda verre – sine «unge fans». En annen ting som jeg stiller meg undrende til, er bortforklaringer av den oppførselen man har vist da man var full.

Jeg synes det er en pinlig fallitterklæring å skulle påstå at «fylla har skylda». De demonene som kommer fram i fylla, har ikke oppstått helt magisk fra intet. Det er din egen personlighet og tilbøyeligheter som er blitt forsterket av alkoholen. Det er ikke den «onde ånden i flasken» som tar kontroll over deg. Å skylde på alkoholen er faktisk ikke en unnskyldning.

Jeg avslutter med en oppfordring: Jeg har etter mange års erfaring kommet fram til noen enkle og uskrevne regler jeg anbefaler dere å følge. De er som følger: Ikke drikk når du er på jobb, eller representerer bedriften du jobber for – det svekker dømmekraften din og kan skape farlige situasjoner for deg og andre. Ikke prat om jobb i sosiale situasjoner – alkoholen gjør at du kan si og gjøre ting du ender opp med å angre på. Ikke prat negativt om dine kollegaer bak ryggen deres – prat med dem direkte. Aldri lov noe du vet du ikke kan holde. Og sist, men ikke minst: Ser du «problemet» – ja, da eier du problemet!

Del gjerne innlegget! Det burde ikke være nødvendig å minne våre folkevalgte på dette, men det viser seg dessverre at det er tilfellet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse