Annonse
RADARPAR: Inge Andersen, til høyre på bildet, må gå av som toppsjef i norsk idrett. Tilliten til idrettspresident Tom Tvedt er også kraftig svekket på grunn av hemmelighold og mangel på åpenhet, skriver Nordlys i sin leder.

Gå av, Inge Andersen

Inge Andersen kan ikke forsette som generalsekretær hvis tilliten til Norges Idrettsforbund skal gjenopprettes.

Avsløringene i VG omkring Norges Idrettsforbunds pengebruk under OL i Sotsji ryster norsk idrett. Millionene som rullet under arrangementene på Norway House var sluttpunktet på en enøyd kamp for å få vinterlekene til Oslo i 2022. Ledelsen i NIF ble fartsblinde, og VG har avdekket hvordan de mistet sine egne verdimessige kompass. Saken blir enda verre av at opplysningene er forsøkt holdt skjult, og at heller ikke idretten selv har fått innsyn i bilagene.

Norsk idrett kan ikke lukke øynene og late som om dette går over av seg selv. En sak av en så alvorlig karakter må få konsekvenser for ledelsen i Idrettsforbundet, som baserer hele sin maktutøvelse på offentlige midler. Det er nødvendig med en tydelig kursendring. Men vi tror ikke denne justeringen kan finne sted med Inge Andersen som den øverste administrative leder.

Andersen bør derfor gå av som generalsekretær i Norges idrettsforbund. Dersom han ikke trekker konklusjonen selv, bør det sittende styret i Idrettsforbundet gjøre ryddejobben. I motsatt fall, må det innkalles til et ekstraordinært idrettsting, slik at et nytt idrettsstyre kan velges og starte utluftingen på toppen. Da har også idrettspresident Tom Tvedt plassert seg selv i en utsatt posisjon, fordi han har forsøkt å dekke over enkeltbilagene fra Sotsji. Det har bidratt til å styrke mistanken om at noe ikke tåler dagens lys.

Norges Idrettsforbund er en folkebevegelse med breddeidrett og frivillighet som grunnmur. Men dagens ledelse har mistet enhver evne til å kommunisere med egen grasrot.  Istedet for å vise åpenhet har man satset på en uthalingstaktikk, mens man nekter å svare på spørsmål fra pressen. Det er dømt til å mislykkes. Derfor styrer man mot et totalt sammenbrudd i tilliten mellom sentralledelsen på Ullevål Stadion og den frivillige delen av idretten i hele landet. Forsøkene på hemmelighold og mangelen på åpenhet har ført til at idretten står midt i en omfattende omdømmekrise, med generalsekretæren som en sterkt medvirkende årsak til omdømmetapet.

Det vil være uansvarlig av særforbund og kretsledere å unnlate å rydde opp i en uholdbar situasjon. Idretten har en viktig samfunnsrolle. Men uro over lang tid fører til at idrettsforbundet lammes og mister fokus på sine viktigste oppgaver. Nå må idretten ta grep for å begrense skadene og komme ut av det som mer og mer fremstår som en unntakstilstand. Ingen enkeltperson er viktigere enn tilliten til en hel folkebevegelse.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse