Gå av nå, Tom Tvedt!

Tom Tvedt er ikke rett mann til å lede norsk idrett, skriver Nordlys på lederplass.

Tidligere denne uka ble Idrettsforbundets bilag sluppet ut i det fri. Det er ikke noe pent syn, og adskillig verre enn mange av idrettens kritikere kunne forestilt seg.

Bilagene viser blant annet hvordan idrettstoppene har drukket store mengder alkohol i sene nattetider, mens regningen er betalt av fellesskapet.

Det gjør ikke saken bedre at Norges Idrettsforbund (NIF) har kjempet imot åpenheten med hud og hår. De har motvillig blitt tvunget til å frigi opplysningene om hvordan de bruker penger som det offentlige har gitt til norsk idrett. Dermed er omdømmetapet komplett.

NIF er i all hovedsak finansiert av statlige midler. Likevel ønsket man i det lengste å holde alt skjult, inntil regnskapene ble åpnet etter massivt press. Det skyldes ikke minst pågående, utholdende og samfunnsnyttig journalistikk fra avisen VG.

Det vi nå får presentert er en ren hån mot dugnadsånd og frivillighet i hele landet, og en på alle måter uakseptabel ukultur. Idrettstoppene har levd i en boble, der respekten for medlemsmassen har vært fraværende.

En del av ukulturen rundt pengebruken er ikke overraskende knyttet til Oslos havarerte OL-søknad. Fortsatt er det liv i den monomane og virkelighetsfjerne forestillingen om at Norge har et slags ekstraordinært ansvar for å arrangere Vinter-OL på bekostning av norske skattebetalere. Denne uken så vi igjen hvordan stormannsgalskapen blusset opp igjen, denne gang i Telemark.

Det er en illustrasjon på at Norge gjennom mange år har manglet idrettsledere med ryggrad til å stå imot OL-fantasiene, som har vært en vesentlig del av ukulturen, mens det er skrikende mangel på anlegg for barn og unge.

Idretten kan ikke leve med den skandaløse informasjonen som nå har blitt kjent. Det finnes ikke en eneste trener eller frivillig vaffelsteker i et lokalt idrettslag som vil akseptere at ledelsen viser en slik forakt for idrettens grunnverdier.

Det er all grunn til å rose de i idretten som har tatt signalene fra grasrota, og stått på for åpenhet og opprydding. Det gjelder blant andre styremedlem i idrettsforbundet Anne Berit Figenschau og lederen i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund.

Idrettspresident Tom Tvedt står dessverre avkledd tilbake. Han har blitt presset fra skanse til skanse, og han har dessverre tapt store mengder tillit underveis gjennom å motsette seg åpenhet og innsyn.

Tvedt er ikke rett mann til å rette opp tilliten som nå er borte. Norsk idrett står i en grunnleggende krise. Generalsekretær Inge Andersen har allerede forsvunnet ut. Tom Tvedt bør slå følge med ham ut døra på Ullevaal, og snarest gå av som idrettspresident. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse