Annonse
Forkjempere for rett og rettferd vil alltid være der, forkjempere som ikke vil "gå stilt i dørene", skriver Richard Edvardsen.

Gå stilt i dørene?

Glippen med å heise Regnbueflagget en stakket stund den 17. mai, har ført til mange reaksjoner. Dette har også gjenspeilet seg i Nordlys sine spalter.

Det er ikke merkelig at Skeiv Ungdom reagerte på utspillet fra Kr.Fs Helga Marie Bjerke om at kommunen skulle komme med en offentlig unnskyldning. Lederen i Nordlys, der det bes om at de som føler seg forurettet, bør gå stillere i dørene, vil neppe bidra til dette.

Det har alltid vært - og vil fortsatt være - noen som står fram og taler de underkuedes sak.

Kampen for kvinnelige prester er et typisk eksempel i så måte. Det tok lang tid før kvinner fikk adgang til teologistudiet. Det tok enda lengre tid før de ble ordinert til prest. Disse ble som regel sykehusprester eller prest ved en eller annen institusjon. Så lenge de holdt seg der og gikk stilt i dørene, ble deres prestegjerning tolerert.

Men i 1961 ville Ingrid Bjerkås være prest  på lik linje med sine mannlige kolleger. Hun søkte og ble tilsatt som sokneprest i Berg og Torsken.

Da brøt spetaklet løs. Anført av konservative prester rundt Menighetsfakultetet ble det forsøkt å stikke kjepper i hjulene for henne.

De skapte et rent helvete for presten som ønsket å utføre den gjerning Gud hadde kalt henne til. Dette skjedde i “rettroenhetens” navn.

Det er eksempler fra andre fronter også. Istykkerskutte veiskilt fra Gaivuotne/Kåfjord på Tromsø museum, forteller oss at: Jo, det var OK å være same så lenge man holdt det for seg selv.

De samme reaksjoner har både feminister og forkjempere for homofiles rettigheter fått føle. Men forkjempere for rett og rettferd vil alltid være der, forkjempere som ikke vil “gå stilt i dørene”.

For om lag 2000 år siden var det en rabulist fra Galilea som rystet de ortodokse religiøse autoriteter til gangs. Blant annet forhindret han steining av en kvinne som var grepet i hor, han omgikkes med tollere og syndere. Han forsvarte åpenlyst en prostituert overfor fariseerne.

Til slutt fikk de “rettroende” nok av ham og hengte ham på et kors. Jeg bare minner om dette, i fall det skulle ha gått i glemmeboken.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse