Annonse
Hvorfor valgte den 58 år gamle generalen å ta sitt eget liv i Washington den 19.desember 1942, dagen etter at Kong Haakon i statsråd hadde gitt ham Norges høyeste utmerkelse - Krigskorset med sverd - for fremragende planlegging og ledelse av operasjoner under felttoget i Nord-Norge 1940?

General Fleischers aske

Med ujevne mellomrom flammer debatten opp rundt general Carl Gustav Fleischers død.

For oss i amatørligaen ser det ut som historikerne deler seg i to fløyer med hver sin agenda.

Hvorfor valgte den 58 år gamle generalen å ta sitt eget liv i Washington den 19.desember 1942, dagen etter at Kong Haakon i statsråd hadde gitt ham Norges høyeste utmerkelse - Krigskorset med sverd - for fremragende planlegging og ledelse av operasjoner under felttoget i Nord-Norge 1940?

Ingen vet svaret på hvorfor generalen valgte å avslutte sitt liv, men de fleste mener likevel at årsaken er å finne i forholdet mellom generalen og London-regjeringen. Da en ny forsvarssjef skulle utnevnes, valgte regjeringen å se bort fra vanlige kriterier for en slik utnevnelse, og valgte en forholdsvis uerfaren offiser til den viktige jobben. Fleischer ble sendt til Canada og USA i et nokså meningsløst oppdrag.

I ettertid diskuterer lærde historikere og amatører i faget hvorfor regjeringen valgte major Wilhelm Hansteen til forsvarssjef og vraket general Fleischer. For oss i amatørligaen ser det ut som historikerne deler seg i to fløyer med hver sin agenda. Den ene fløyen er opptatt av å forstå regjeringen og forsvare valget av Hansteen som ny forsvarssjef. Den andre fløyen mener vrakingen av Fleischer var meningsløs, og en trist fortsettelse av de mange feilvurderinger regjeringa gjorde før og etter 1940.

Særlig i Nord-Norge har mange slått ring om general Fleischer. Han mobiliserte 6. divisjon mens regjeringa sov, og han - sammen med de allierte - stanset den tyske framrykningen ved Lapphaugen, og ga en regjering på flukt ryggdekning og nødvendig tid til å rømme landet.

I oppgjøret etter krigen og i vurderinger som er gjort, mener mange at general Fleischers innsats ikke er blitt verdsatt slik han fortjener. Ønsket om å tildekke svakheter og feiltrinn hos regjeringen har vært viktigere. Eksemplene er mange, og skal ikke gjentas her. Torkel Hovland har dokumentert dette svært godt i Fleischer-biografien Storhet og fall.

Hvem skal hedres for krigsinnsats? Gunnar ”Kjakan” Sønsteby er kommet på frimerke, og Max Manus er heroisert av sine. Nå er det ny diskusjon om motiv på frimerke ved fredsmarkeringen neste år. Vestlendingene argumenterer varmt for Shetlands-Larsen, mens ingen har nevnt general Fleischer. Han har først og fremst har en plass i nordlendingers hjerte. Finnmarksdikteren Nordahl Grieg har en gang for alle tolket stemninga i nord:

GENERAL FLEISCHER

Hans aske er ennå hjemløs.
Hit er den brakt over hav.
Det kan bli lenge å vente
før han finner en grav.

Men de som går først til angrep
langsmed en nordnorsk led
og kjemper blant Narviks snefjell,
fører hans hjerte med.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse