Annonse
UTFORDRERE: Erlend Svardal Bøe i Tromsø (til venstre) og Bård Ludvig Thorheim i Bodø utfordrer sittende stortingsrepresentanter fra Høyre i Nord-Norge som ønsker gjenvalg.

Generasjonsskifte på gang

Det kan ligge an til et generasjonskifte for Høyre i Nord-Norge.

Denne uken ble det kjent at Høyres gruppeleder i Tromsø kommunestyre, Erlend Svardal Bøe, sikter seg inn på førsteplassen i Troms foran Stortingsvalget i 2021.

Han utfordrer dermed Kent Gudmundsen (Harstad), som har vært stortingsrepresentant siden 2013.  Det er uvanlig at Høyres toppkandidater utfordres, nominasjonene har tradisjonelt vært et fredelig teselskap. Stortingsrepresentantene har fått fornyet tillit fra partiorganisasjonen dersom de selv ønsker gjenvalg.

Det gjør Kent Gudmundsen. Dermed blir det kamp om topplassen. Gudmundsen er i dag Høyres fraksjonsleder i utdanningskomiteen på Stortinget. Det er ikke uten betydning. Han har spilt en rolle både når det gjelder tildeling og bygging av nye studentboliger i Tromsø, og ikke minst fusjonene i universitetssektoren. Gudmundsen var aktiv i en prosess med strategisk betydning da man fikk til en kraftsamling med Universitetet i Tromsø og Høgskolene i Narvik og Harstad, da disse var på vei til Nord universitet.

Kritikken mot Gudmundsen er at han er lite synlig for egne velgere. Det er ikke en uvanlig innvending mot stortingsrepresentanter. Særlig er det utfordrende å representere et parti i regjeringsposisjon. Det er ikke alltid like lett å kaste seg på misnøye mot regjeringen,. En stortingsrepresentant fra Høyre har lite å tjene på å ligge i en evig krigstilstand med egen regjering. Det gir liten innflytelse.

Likevel handler det om å finne den rette balansen og identifisere saker der man kan tillate seg å gå litt i utakt. I partiet mener flere at Gudmundsen har vist for liten vilje til å utfordre. Når problemene tårnet seg opp i luftambulansetjenesten, var Gudmundsen ganske nølende. Det ble lagt merke til. Det samme fremholdes om hans profil når det gjelder jernbane og byvekstavtale for Tromsø.

I Erlend Svardal Bøe får han en tøff utfordrer. Bøe er ung og ujålete, og regnes nå som et av Høyres største talenter. De siste månedene har han fått unik politisk erfaring, som rådgiver for helseminister Bent Høie. Han har kommet tett på et stort politisk drama i Norge, og rapportene tyder på at Bøe har gjort en jobb som har blitt lagt merke til.

Også i Nordland ser det ut til å brygge opp til en nominasjonsprosess der det blir trangt om plassene. Både Margunn Ebbesen (Brønnøysund) og Jonny Finstad (Leknes) vil ha gjenvalg, men det kan ligge an til utskiftinger. De to stortingsrepresentantene står i samme situasjon som Gudmundsen i Troms: Det er ikke nok å bare være regjeringens høye beskyttere i nord. Da blir synligheten for dårlig når partiet er på defensiven.

Dersom fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen velger å stille seg til disposisjon som listetopp i Nordland, blir han valgt. Men det er usikkert om han vil.

Hvis Ingebrigtsen ikke stiller, kan Bård Ludvig Thorheim være ett hett navn. Bodøværingen er tidligere diplomat, med permisjon fra UD, og han har meldt seg som kandidat på en utypisk måte, med en offensiv kampanje på sosiale medier.  Thorheim har valgt en profil som peker ut over Nordland, han snakker gjerne om hele Nord-Norge. Det er modig. Men det kan også være en risikabel oppskrift i en del av landet der fylkesidentiteten nærmest er en religion.

Det er verdt å merke seg at både i Troms og Nordland posisjonerer de store byene Bodø og Tromsø seg inn mot listetoppene i Høyre. Det er interessant, for begge byene er de store motorene i sine regioner. Men de er også huggestabber. Om Thorheim og Svardal Bøe klarer å bygge allianser i sine omland, gjenstår å se.

I Finnmark har Frank Bakke-Jensen varslet at han ikke tar gjenvalg. Hvem som erstatter ham som listetopp, er helt åpent. Men både Marianne Aas Haukland i Alta og Vetle Langedahl i Hammerfest er sterke navn. Begge har vikariert for Bakke-Jensen på Stortinget i den perioden han har vært statsråd. På en annen side er regjeringsslitasjen størst i Finnmark. Høyres ene mandat er utsatt etter støyen rundt regionreform og sentralisering.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse