Annonse

Geografi og ytringsfrihet

FeFo skal med utgangspunkt i Finnmarksloven «eie og forvalte grunn- og naturressurser i Finnmark». Med dette som utgangspunkt pekte jeg 6. mars på to saker der FeFo har tatt standpunkt i favør av selskapene Rica og Nussir og slett ikke befolkningen.

Da er det at direktør Jan Olli 7. mars rykker ut med beskyldning om «mistenkeliggjøring», men verre er feil bosted, Tromsø. Skal vi forstå det slik at ytringsfriheten heretter er underlagt geografi og postnummer 9710?

Hva gjelder Nordkapp-saken og favoriseringen av ANS Nordkapp 1990/Rica, går det av Ságat 4. mars fram at FeFo har nektet advokat Ole-Martin Jensen innsyn i festavtalen med Rica. Fylkesmannen har tre ganger bedt FeFo om offentliggjøring. Direktør Olli forklarer dette med at brevene fra Fylkesmannen ikke har «kommet fram til saksbehandler». Olli anklager også Jensen for «mistenkeliggjøring».

FeFo-direktøren hevder at «Tre av fire kroner fra laksefiske går til elveeierlagene i Finnmark – totalt ni millioner kroner årlig.» Er det sjølaksefiskerne som har betalt inn disse? Hvilke lag har mottatt pengene?  

Rica er av FeFo pålagt en festeavgift på 3.488.500 kroner for utnyttelsen av Nordkapplatået. Det hadde vært fint om Olli gjorde rede for hvor disse pengene havner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse