Annonse
GERILJA-LEDER: Torill Olsen står i bresjen for arbeidet med å undergrave sammenslåingsprosessen mellom Troms og Finnmark. Foto: Ole Tommy Pedersen/iFinnmark

Gerilja i Finnmark

Klagerop og syting overskygger nå alle de positive og optimistiske historiene vi fortjener å høre fra Finnmark.

En liten gruppe mennesker i Vadsø arbeider kontinuerlig for å undergrave stortingets vedtak om sammenslåing av fylkeskommunene i Troms og Finnmark. De er få, men gjør mye ut av seg. Organisasjonen lover å arbeide for at Finnmark fylkesting søker Stortinget om å beholde Finnmark som egen region. 

Torsdag denne uken arrangerer gruppen et såkalt «folkemøte» i Vadsø der et lokallag for organisasjonen “For Finnmark” blir stiftet. Underforstått; alle som er for sammenslåing med Troms, hører trolig hjemme i en annen organisasjon, “Mot Finnmark”.

Virkeligheten er svart-hvit og det er ingenting i mellom. Hvem vil ta ansvaret for et stygt debattklima, der en ordfører i Sør-Varanger som er tilhenger av dialog med Tromsø, blir hetset og mobbet som forræder i et debattinnlegg? “Han er villig til å dolke sine partikamerater i ryggen med en riflet kniv for virkelig å skade.”

Hvem hausser opp et slikt debattklima, ute av alle proporsjoner? I bresjen for dyrkingen av fiendebilder står den profesjonelle aktivisten og demonstranten Torill Olsen i Vadsø. Olsen har et sterkt ønske om å plassere seg selv i sentrum for det hun selv til enhver tid definerer som folkelig motstand mot makt i Tromsø og Oslo.

Hun leder denne gang en aksjonist-gruppe som bruker sosiale medier til å underbygge en følelesladet fortelling om at Finnmark, fordi det gjennomføres en administrativ sammenslåing med Troms, blir utsatt for overgrep, kolonialisering og undertrykkelse. Facebook-gruppen liker ikke motstemmer, og har nylig kastet ut en Venstre-politiker som argumenterte for positiv samhandling med Tromsø.

Å bruke ord som kolonialisering er selvsagt å redusere verdiladede ord og gjøre dem ikke bare mindre viktige, men helt meningsløse i en historisk kontekst. Finnmark i 2018 er slett ingen koloni, men en viktig del av det mest velutviklede demokrati og velferdssamfunn i Europa.

I den politiske retorikken rundt sammenslåingen brukes ordet tvangsvedtak hyppig. Stortingets vedtak ble i juni fattet med 96 mot 73 stemmer. Så vidt jeg vet blir det jevnlig fattet vedtak i kommunestyret i Vadsø med minst mulig flertall, 13 mot 12 stemmer er helt vanlig, uten at noen roper om tvangsvedtak.

Meningsmålinger viser riktignok at 2 av 3 finnmarkinger er imot sammenslåingen. Det er faktisk forbausende lav motstand, med tanke på hvor lenge propagandamaskinen har arbeidet på høygir, uten faktabasert korrigering.

Torill Olsen og hennes gruppe tar mål av seg til å representere Finnmark. Men det gjør hun jo ikke. Hvis hun hadde representert Finnmark, ville hun tatt mål av seg til å påvirke prosessene, slik at utfallet blir best mulig for Finnmark. 

Det er ingen stor folkelig protestbevegelse i Finnmark mot at fylkeskommunen organiseres på en annen måte enn i dag. Mange ønsker istedet å se fremover, og se etter mulighetene for nye arbeidsplasser og verdiskapning i det som blir landets mest ressursrike region. Og som har alle muligheter til å sitte i førersetet i norsk nordområdepolitikk.

Protestaksjonen - med sin høyrøstede retorikk - er et syndrom som ser ut til å spille målrettet på fylkets tradisjonelle offerstatus. Storsamfunnet skal være dømt til å ha dårlig samvittighet. Men til tross for at Finnmark nå opplever tilbakegang i folketall, har aksjonistene ingen andre svar på periferiproblemene enn å produsere slagord, uten å tilby annet enn at alt må være som før, og at noen andre har skylden for alt som går galt.

Torill Olsens kamp ser ut til å være inspirert av en slags demokratisk anarkisme. Det er klagerop og syting mot et enkelt stortingsvedtak som dominerer i Finnmark. Ikke en eneste oppbyggelig historie med framtidstro trenger gjennom elendighetsbeskrivelsene.

Hvor lenge går det før viktige og kloke stemmer, for eksempel i Finnmarks mangfoldige og lønnsomme næringsliv, tar til motmæle mot ensrettingen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse