Annonse
HVIT JUL: Alle foreldre ønsker barna sine det beste på julaften. Hvorfor ikke ta den helt ut? Vi oppfordrer alle voksne til å gi barna en hvit julaften. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Gi barna en hvit julaften

Barnas rett til en trygg og god jul bør i 100 av 100 tilfeller trumfe voksnes behov.

Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier

Jula er fremfor alt barnas høytid. Spesielt er julaften en dag fylt av glede, forventning og spenning for de fleste barn i Norge. Men dessverre gjelder det ikke alle. Altfor mange barn sitter med en klump i magen på årets store dag, på grunn av voksnes omgang med alkohol.

Alkoholkonsumet i Norge øker. I løpet av de siste 20 årene har forbruket økt med rundt 40 prosent, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Forbruket er på sitt desidert høyeste i julemåneden. I november 2014 ble det solgt seks millioner liter alkohol på polet, mot 11 millioner liter måneden etter. Salget på Vinmonopolet er altså nesten dobbelt så høyt i desember som ellers i året.

All erfaring tilsier at økt alkoholforbruk øker sjansene for at det går galt, for den som drikker og for omgivelsene.  Det store flertallet nyter alkohol i jula – og ellers i året – innenfor rimelighetens grenser. Men så mange som 150.000 barn og unge bor sammen med voksne som har et risikofylt alkoholkonsum, ifølge anslag fra Statens institutt for rusforskning.

Det er ikke bare det åpenbare alkoholmisbruket som kan virke skremmende på barn og unge. Også i «de beste hjem» kan tilsynelatende moderate mengder alkohol skape utrygghet. Dette skriver kampanjeorganisasjon for alkovett, AV-OG-TIL, i et av sine råd til de voksne før jul:

«Husk på barna. De merker ofte en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier».

Det er altså ikke bare opp til de voksne å bestemme hvor alkoholgrensen til barna går. Den grensen tilhører barna. Barn er oppmerksomme, men de er ikke små voksne som evner å tenke rasjonelt på samme måte som voksne. Det kan skape grobunn for utrygghet, også når det i voksnes øyne er trygt. I tillegg er barns terskel for å si fra til foreldre om alkoholforbruk ofte høy. Dermed er de prisgitt at de voksne er bevisste og ansvarlige.

Vi er ikke i tvil: Barnas rett til en trygg og god jul bør i 100 av 100 tilfeller trumfe voksnes behov. Om vi voksne må forsake juledrammen for å sikre barna en god julaften, er det en lav pris. Alle foreldre ønsker barna sine det beste på julaften. Hvorfor ikke ta den helt ut? Vi oppfordrer alle voksne til å gi barna en hvit julaften.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse