Annonse

Gi oss en lov mot matkasting

Første steg bør derfor være å pålegge butikker og matprodusenter å gi bort mat de ikke får solgt til veldedige formål.

Hvert minutt kaster norske butikker 54 brød. Hvert sekund kaster de et halvt kilo kjøtt. Det er på tide at vi prioriterer å få redusert matkastingen kraftig.

Norske butikker kaster 68 000 tonn spiselig mat hvert år. Matprodusenter som Orkla, Mills, Nortura og TINE kaster 60 000 tonn. Samtidig forteller veldedige organisasjoner som deler ut mat til trengende, at de ikke får inn nok til å dekke behovet. Første steg bør derfor være å pålegge butikker og matprodusenter å gi bort mat de ikke får solgt til veldedige formål.

I Tromsø har vi nå undersøkt hvor mange brød som kastes fra butikkene. Vi fant ut at hver dag kastes det omtrent 2 000 brød. Alle ansatte vi snakket med synes dette er galskap, men sier at de er pålagt å gjøre dette av ledelsen i kjeden.

Vi jobber nå for å få etablert matsentral i Tromsø som kan gi bort mat til de som virkelig trenger det. Matsentralen i Oslo kommer til å redistribuere rundt 1000 tonn mat i år, så matsentraler er et tiltak som gir meget god effekt.

FNs bærekraftsmål slår fast at matsvinnet i verden skal halveres innen 2030. Næringslivet har gjort mye for å sette søkelys på matsvinn de siste årene, ikke minst gjennom prosjektet ForMat.  Og innsatsen virker. Østfoldforsking har funnet ut at antall munner norsk matsvinn kan mette, har gått ned fra 900 000 til 850 000.  

Men for å bli enda bedre mener Framtiden i våre hender at det er på tide at Norge innfører en matkastelov, slik de har gjort i Frankrike. Viktige elementer i en slik lov vil være:

  • Forby dagligvarebutikker og matprodusenter å kaste spiselig mat.
  • Pålegge butikker og produsenter å gi bort spiselig mat, som ikke kan selges, til veldedige formål.
  • Etablere matsentraler for mat i de største norske byene med offentlig finansiering.
  • Gi fritak for alle avgifter på mat som gis bort til veldedige formål.

Vi oppfordrer alle til å engasjere seg i denne saken. Gå inn på www.framtiden.no og støtt matkasteloven.

Vær en bevisst forbruker som planlegger sine innkjøp og bruker restene. Visste du at kjøleskapet skal ha en temperatur på mellom 2-4 grader?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse