Annonse
Fiskeriminister Per Sandberg på omvisning i tråleren «Volstad», som er fullt ut rigget for ombordproduksjon.

Gi oss navnene, Sandberg!

Nå får fiskeriminister Per Sandberg gi oss navnene på de han mener svartmaler og snakker ned næringen.

Hvor lenge kan Sandberg fortsette med sin ryktespredning om "svartmalerne" før statsministeren setter foten ned?

Fiskeriminister Per Sandberg har lagt seg til en underlig debattform. Hans strategi ser ut til å være å angripe og mistenkeliggjøre de norske kunnskapsmiljøene. Kan hende er han i sjokk over at mange kloke mennesker ved norske universiteter, på ramme alvor, mener at veien til økt verdiskapning i sjømatnæringen ikke nødvendigvis går gjennom den retningen Per Sandberg og Regjeringen selv har staket ut. Sandberg får finne seg i at mange mener Kyst-Norge ikke er tjent med Fremskrittspartiets svært liberalistiske fiskeripolitikk.

Sandberg har ved gjentatte anledninger langet ut mot «mørke krefter, akademikere og noen professorer», som ifølge ham svartmaler fiskerinæringen, og «snakker den ned».

Akademias oppgave er ikke å stå i giv akt for Per Sandberg. Universitetenes oppgave er å bringe ny, selvstendig og uavhengig kunnskap inn i en av landets viktigste næringer.  Forskernes jobb går ut på å problematisere, undersøke og etterprøve. At de deltar i den offentlige debatten er en stor styrke. Til tross for at Sandberg later til å ønske at de helst skal holde munn. Sandberg ser bare ut til å være på jakt etter svarene fra de som snakker ham etter munnen og leverer det som passer med hans egen virkelighetsforståelse.

Hvor lenge kan Sandberg fortsette med sin ryktespredning om “svartmalerne” før statsministeren  setter foten ned? Enten får han gi oss navnene på professorene, eller så får han holde opp. Når Sandberg har kommet med navnene, ser vi frem til at han møter disse til åpen debatt om fremtiden for norsk sjømatnæring.

Per Sandberg har hatt en meget svak start som fiskeriminister. Han har vært på reise i Nord-Norge for å lære om mangfoldet  i næringen. Men språkbruken hans forteller med all mulig tydelighet  hvem han låner øre til. Og det er ikke folk flest, men de rike og mektige i næringen, som ikke har forandret mening på mange tiår. Sandberg viser liten interesse for alternative synspunkter eller forklaringsmodeller, og dermed fremstår han selv som museumsvokteren i norsk fiskeripolitikk.

Hans stadige mistenkeliggjøring av de norske kunnskapsmiljøene er billig retorikk, et godt stykke under den standard man kan bør kunne forvente fra en statsråd for fisk og sjømat.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse