Annonse
OPPRØR: Det vekker sterke reaksjoner at nyhetsanker Sveinung Åsali i NRK Nordnytt har fått mindre sendetid enn tidligere.

Gi oss nyhetene tilbake NRK!

Begrunnelsen for NRK-lisensen er ikke at folk utenfor Oslo skal stå uten et lokalt nyhets- og aktualitetstilbud på radio og TV, skriver Roger Ingebrigtsen.

Fallende seer-tall har fått NRK til å gjøre et historisk feilgrep ved inngangen til 2018. Å redusere de lokale fjernsynssendingene til nesten ingenting vil svekke NRK nesten alle andre steder enn i og rundt landets hovedstad.

Jeg betviler ikke at NRK-ledelsen har tenkt seg grundig om før de bestemte at de tradisjonsrike regionale TV-sendingene skal reduseres fra 15 minutter (1845-1900) til 5 minutter (med to repetisjoner utover kvelden). De har tenkt lenge, men de har dessverre tenkt feil.

I en tidsepoke preget av globalisering, digitalisering og urbanisering  (GUD) er det tradisjonelle medielandskapet i sterk endring. Lokalavisene svekkes. Bakeriet på hjørnet annonserer på det globale mediekonsernet Facebook og ikke i Troms Folkeblad. VG, Aftenposten og Dagbladte legger ned sine kontorer i nord, i trøndelag, på vest- og sørlandet.

Mer og mer av fortellingene om Norge skapes innenfor en radius på 500 meter fra Marienlyst. Norge er det redaksjonssjefene ser fra sine desker inne i det tradisjonsrike huset rett overfor Majorstua i landets hovedstad.

Lenge var distriktssendingene med NRK et kjærkomment tilbud til de som ønsker seg lokale/regionale nyheter fra sitt eget område. Selv om seertallene går ned, er det fortsatt en betydelig del av landets befolkning som liker å se nyheter fra Kautokeino, Sørreisa og fiskerisamfunnene på yttersida av Senja. Litt lengre reportasjer med nordnorsk dialekt, nordnorsk virkelighet og nordnorsk relevans.

Men så fant noen NRK-ledere ut at dette er ikke den rette måten å gjøre det på lengre. Kutt ut lengre reportasjer. Kutt ut utdypende nyheter om reindrift, fisk og olje. Det betyr jo ikke så mye for landets verdiskaping. Skap flere «feel good»-segmenter og koseprat-sendinger.

Jeg ser at NRK-ledelsen mener de må ta grep for å vinne de unge lytterne og seerne. Jeg tror ikke NRK vinner denne konkurransen ved å kutte tilbudet til de godt voksne, som Nordlys-journalist Vigdis Bendiksen treffende påpeker.

Med sitt formidable budsjett og med den lovpålagte NRK-lisensen er det statskanalens samfunnsoppgave og plikt å treffe både landets 18-åringer, 50-åringer og 70-åringer. Noen treffer dere fortsatt på fast oppsatte sendetidspunkt og med lengre nyhetsreportasjer. Andre velger dere kun når de vil og når dere har noe relevant å formidle. Slik er dagens medievirkelighet og slik vil den være i minst en generasjon til.

Det er ikke for sent for NRK å omgjøre denne distrikts-uvennlige beslutningen. Kanalen har noen av Norges aller beste journalister. Både i Nordland, Troms og Finnmark finner vi i NRK-husene noen av landets beste redaktører, programskapere, teknikere og journalister. Bruk dem til å lage 30 minutter med daglige nyhetssendinger, om og for Nord-Norge. Og gjengi de beste innslagene i nasjonale nyhetssendinger.

La NRK gjøre det NRK er best til, og la avisene rundt omkring i landet løse sitt lokale samfunnsoppdrag med sine nettaviser.

Og dersom vaktsjefene på Marienlyst synes mange av TV-innslagene fra nord er litt lite viktige, bør noen fortelle dem følgende: Norges økonomiske velstand er helt avhengig av at vi lykkes i nord. Fisk og reindrift og reiseliv og det vi skaper gjennom våre hoder og råvarer er det som skal sikre stabil økonomisk vekst. Det bør være relevant nok uansett hvor i landet man bor.

I globaliseringen, urbaniseringen og digitaliseringens tidsepoke, er det nesten uforståelig at NRK gir opp sine lokale fjernsynssendinger. Mer enn noen gang trenger fellesskapet noen som tar seg tid til å gi oss nyheter og fortellinger fra vårt eget nærområde.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse