Annonse
Stein P. Aasheim vil ikke at kommuner selv skal bestemme hvor skuterløyper skal legges i naturen. Vegard Ulvang (t.v.) og Stein P. Aasheim foran turen til Sydpolen i Fridtjof Nansens fotspor. Her er de på scenen under åpningen av Nansenåret. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

Gi skuterfolket lov til å kjøre skuter, så gir de deg lov til å gå på tur i fred og ro

Stein P. Aasheim vil bruke politisk makt til å fastholde et forbud mot skuter-kjøring på områder han ikke eier selv.

Han har lov til å ha sine verdier og får gjerne prøve å overtale andre. Men formålet er tydeligvis å bruke politisk makt til å fastholde et forbud mot skuter-kjøring på områder, som han ikke eier selv.

Skuter-debatten raser for tida i det fiktive området som kalles Norge, fordi 169 tilfeldige personer i Oslo vurderer å skifte holdning til hvordan 5 millioner fredelige folk får ferdes i naturen.

I dag har Stein P. Aasheim skrevet en kronikk i Nordlys med den dramatiske tittelen:

«​Det er tragisk for de barna som blir oppdratt til å tro at snøskuteren er en forutsetning for «bålkos, skileik og isfiske»

Han peser på masse subjektive verdier, som han vil at andre skal følge, og bruker ofte ordet vi uten å spesifisere hvem vi er. Han har lov til å ha sine verdier og får gjerne prøve å overtale andre. Men formålet er tydeligvis å bruke politisk makt til å fastholde et forbud mot skuter-kjøring på områder, som han ikke eier selv.

Empati er å ha medfølelse for mennesker med andre preferanser enn en selv. Gjør mot andre som en vil at de skal gjøre mot en selv. Gi skuterfolket lov til å kjøre skuter, så gir de deg lov til å gå på tur i fred og ro som du vil. En har kun anledning til å bestemme over seg selv. Muligheten for å bestemme over andre er en illusjon. Kun gjennom trusler er det mulig å skremme andre til ikke å være seg selv.

Er du lei av skuter-skremmekampanjer?

Du eier deg selv, det du har skapt selv, byttet deg til eller fått frivillig av andre. Alt annet er enten andres, ingens eller stjålet - og derfor har du ikke mulighet til å bestemme hvem som får ferdes der og hvordan. 

Vil en ha skuterområder, så kjøp eller «homestead»1 et område og driv skuterkjøring der som næring. Vil en har fotturer, så kjøp eller «homestead» et område og driv fotturer der som næring. Da er det ditt, og du har moralsk rett til å bestemme over det.

«You can't fix yourself by breaking somebody else»

1 Eies ikke området ikke av noen personer, så kan en «homesteade» området og dermed gjøre det til sin eiendom, se forklaring her.

Denne teksten ble først publisert på skribentens blogg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse