Annonse
Innovasjon Norge-direktør Stein-Gunnar Bondevik hyller Sverige og Emil i Lønneberget. Foto: Scanpix

Gid jeg var svensk

I Norge klarer vi ikke å arrestere kortsiktige og dumme næringslivsledere, skriver Stein-Gunnar Bondevik.

Det er ikke dataingeniørene som har gjort Apple til verdens største, det er designerne, reklamefolka, observatørene, kunstnerne - og dataingeniørene.

Norge er en skrujernsnasjon. Først og fremst. Vi er gode på alt som er konkret, all materie, alt kjemisk og biologisk. Gi oss en stein så analyserer vi den, knuser den og eksporterer den. Fort og effektivt, uten et ord. Vi ser ikke ut til å være et ordfolk. Ordene tilhører svenskene. “Se din vän i ögorna och sej att han får”. “En bättre vardag för alla människorna”. “Du och jag, Alfred”.

Gøran Persson, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt - tre ganske vanlige svenske forhenværende statsministre, men som like fullt figurerer som headlinere på norske konferanser. Sist på NHOs årskonferanse: Rheinfeldt stikker hendene i lommene, forlater talerstolen og går rundt på scenen og forteller. Historier. Historien. Ser de store linjene, trendene, sammenhengene, binder sammen, stopper og tenker, refraserer, og trollbinder forsamlingen. Jeg har ikke sett noen - noen - norske politikere som har ført seg på samme vis. Og jeg har sett en del.

“Sej var det för det Fredrik Åkare sa, du doftar så gott och du dansar så bra”. Vreeswijk, Taube, Wiehe, Afzelius, Nilsson. Listen er uendelig. Visst har Norge sine visesangere som både har drukket for mye og elsket for mange kvinner, men få som har klart å påvirke sin samtid, sitt språk og sin kultur, og ikke minst sine naboland, på samme vis som de svenske.

Og det er ikke bare de svenske politikerne og musikerne vi går mann av huse for. De svenske trendforskerne er konferansekonfekt så det holder. Jonas Ridderstråle, Kjell Nordstrøm. Begge har vært på utallige konferanser i Norge, sett i glasskula og forført forsamlingen. De har vakre, talende powerpoint-presentasjoner fri for ord, bare bilder og illustrasjoner.

Design på høyt plan, kunst kanskje? I alle fall når bildene kommer i kombinasjon med selvsikre svenske framtidsbilder, smoothly presentert i halvt forskningsbasert, halvt standup-basert innpakking. Lekkert og virkningsfullt. Og som om ikke det var nok, jeg var på et arrangement nylig der arrangør hadde leid inn en svensk militær pilot som ikke gjorde særlig mer enn å fortelle, i en time i strekk, om hva de hadde foretatt seg under patruljering av Adenbukta (?).Vi satt som tente lys.

Tenk det - vi har hundrevis av norske soldater som har langt sterkere historier å fortelle fra sine oppdrag i Afghanistan, men de kommer liksom ikke på at de skal reise rundt og fortelle dem. Slik som svenskene. Vi forteller ikke, vi bare gjør. Svenskene gjør begge deler.

I Norge klarer vi ikke å arrestere kortsiktige og dumme næringslivsledere som i all sin enkelhet uttaler ting som “Nå må vi slutte å utdanne folk til yrker næringslivet ikke har bruk for”. I de siste ti årene har det egentlig betydd: vi må slutte å utdanne folk til noe annet enn ingeniører. Men nå, i omstillingens tid (joda, vi må ha olje i femti år til, men det tar femti år å snu en nasjon, vi må begynne nå), er det på tide å begynne å arrestere slike typer.

Vi kan ikke være så enkel i hodet lenger. Vi må få mer ut av råvarene våre, rett og slett.  Da må vi være litt mer svensk, og forstå at mesteparten av verdien ligger i merkevaren, ikke i aluminiumet.  Vi må skjønne design, og språk, og fortelle historier. Male og utbrodere, studere våre kunder - skjønne hva som funker, finne de kundene som ser mer på hva det har kostet å lage produktet enn på hva det koster. Det er ikke dataingeniørene som har gjort Apple til verdens største, det er designerne, reklamefolka, observatørene, kunstnerne - og dataingeniørene. Derfor må norsk næringsliv være en palett av folk - ikke en grå vegg. Da taper vi.

Kyss mig igen, sa Cecilia Lind.

Gid jeg var svensk.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse