Annonse
VALGLØFTER: Høyres ordførerkandidat Hans Petter Kvaal med liste over valgløfter. I tillegg har partiet ei liste med løfter til idretten i kommunen samt en idé om å bygge "storstue". Helt urealistisk i forhold til kommunens økonomi, mener Nordlys på lederplass. Foto: Inger Præsteng Thuen

Gigantomani og valgflesk

Vi tillater oss likevel å minne om at det hører til sjeldenhetene at næringsinteresser går inn med enorme pengebeløp, uten å få noe igjen for dem.

Tromsø Høyre skal bygge veldig stort og veldig mye i kommunen, skal vi tro utspillene fra partiet de siste dagene. Nå sysles det igjen med planene om ei «storstue», denne gangen kalt Tromsø Spektrum, et gigantbygg som skal plasseres på ei tomt ytterst mot havet i Hansjordnesbukta.

Ordførerkandidat Hans Petter Kvaal forteller, meget entusiastisk, til avisa iTromsø om planene, som visstnok ikke skal belaste budsjettene til kommunen, fordi det er «private interesser som skal ta regninga».

Men som kjent finnes det ikke noe som heter «gratis lunsj», heller ikke i denne sammenhengen. Tromsø Høyre vil selge tomta på Valhall for å få til planene om et Spektrum, samt alle de andre valgløftene om tidsriktige idrettsanlegg i alle bydeler og en splitter ny Tromsøhall. Intet mindre.

Den kommunale eiendommen på Valhall stadion er verdt flere hundre millioner, og Høyres plan er at disse midlene skal brukes, blant annet til stormannsgalskapen Tromsø Spektrum. Kvaal støtter seg til mulighetene som ligger i ordningen OPS (offentlig privat samarbeid). Det er en vinn-vinn situasjon for alle, dersom det private kan ta regninga, mener han.

De detaljerte omstendighetene rundt regninga er sant å si noe uklare, men vi tillater oss likevel å minne om at det hører til sjeldenhetene at næringsinteresser går inn med enorme pengebeløp, uten å få noe igjen for dem. Verdien for «de private» ligger nok i tomtene i Hansjordnesbukta, som er regulert til hotell og boligformål. Skal disse gis bort til eiendomsutviklere? Det vil i så fall være nok en kommunal gave til eiendomsutbyggerne i denne byen.

Høyres pengesekk er uten bunn når det kommer til valgløftene partiet gir til idretten. For bydelsnære idrettsanlegg og bydelsbasseng blir det ingen ting av, om gigantbygget Tromsø Spektrum ser dagens lys. Det skal bygges, driftes og vedlikeholdes, og noen må betale for det. I dette tilfellet er vi redd for at «de private» som må ta regninga, blir alle innbyggerne i kommunen.

Det er ganske utrolig at Tromsø Høyre legger fram så urealistiske planer og høytflyvende idéer som dette valgflesket. Vi minner om den forrige gigantinvesteringen partiet ledet kommunen ut i. Tromsøbadet ble som kjent tre-fire ganger så dyrt som de opprinnelige kalkylene. Nå skal det betales. Man fristes til å tro at Høyre umulig kan ha fått med seg hvilken økonomisk hverdag som venter i Tromsø kommune etter valget.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse