Annonse
TILTAK: Mette Nyland Rösler er bestemor og har engasjert seg for å få natteravner til Tromsdalen. Et prisverdige tiltak som forhåpentlig viser seg å virke preventivt og stanser den uheldige utviklingen vi nå ser. Foto: Marius Medby

Gjengene må stoppes

Det er et kvalitetstegn ved en bydel at voksne innbyggere organiserer seg og tar ansvar når skadelige miljø som dette er under utvikling.

I Tromsdalen har det vært flere hendelser den siste tiden, der barn har blitt regelrett banket opp av gjenger med barn og ungdom. Mange voksne i bydelen er bekymret over situasjonen, og vil nå stanse denne høyst uønskede utviklingen.

 Onsdag kveld var det et nytt angrep på et barn som var på tur hjem. En gjeng med ungdommer gikk løs på en gutt med slag og spark. Med andre barn som tilskuere måtte det voksne til for å få stoppet volden. Det er klart at slike hendelser skaper frykt og angst, både hos foreldre og barn.

På Facebook-gruppen «Fantastisk å bo i Tromsdalen» skriver foreldre og besteforeldre om opptrinn de har sett og opplevd den siste tiden. Det dreier seg om ansamlinger av barn og ungdom fra 12-18 år, om mobbing, slåsskamper og uønsket atferd. Nå vil flere foreldre få organisert grupper med natteravner i nabolaget.

Det er et kvalitetstegn ved en bydel at voksne innbyggere organiserer seg og tar ansvar når skadelige miljø som dette er under utvikling. Voksnes tilstedeværelse, blant annet med synlige natteravner i nabolagene, er viktig for både å hindre vold og angrep, og å trygge omgivelsene for potensielle ofre for ugjerningene.

Vi ser en tendens i andre større byer her i landet, der barn organisert i gjenger øver vold og trusler mot andre barn. Dette er en utvikling vi ikke ønsker i Tromsø, og det er flere enn foreldre og besteforeldre som bør stå opp mot det vi nå ser. Også offentlige instanser, som politiet og kommunen, har ansvar for at folk kan ferdes trygt og at oppvekstvilkårene er slik de bør være i en velferdsstat.

Mette Nyland Rösler er en av dem som har engasjert seg i denne saken. Hun er bestemor og ser nødvendigheten av å gjøre noe. Til uka skal hun og andre tromsdalinger i møte med Kirkens Bymisjon. Formålet er å få natteravner raskt på plass i Tromsdalen. Etter de siste dagers hendelser ser interessen for å gå natteravn her ut til å være stor.

Dette er meget prisverdige tiltak som forhåpentlig viser seg å virke preventivt og stanser den uheldige utviklingen vi nå ser. Det skal være trygt å ferdes ute i Tromsø, og spesielt barn og unge har krav på et særskilt vern i så måte. Ingen skal være nødt til å møte hjemveien med en klump av redsel i magen, etter å ha vært på trening eller sammen med venner på fritiden.

Gjenger og gjengkriminalitet er uønsket her i byen. I dette tilfellet går volden ut over barn. Det er helt uakseptabelt og må stoppes umiddelbart.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse