Annonse
Hadia Tajik (nestleder) og Jonas Gahr Støre (leder) utgjør sammen med partisekretær Kjersti Stenseng Arbeiderpartiets ledelse etter at nestleder Trond Giske har trukket seg.

Ap må finne en vei ut av krisen

I Giske-saken har Ap-leder Jonas Gahr Støre imponert i prosessens siste fase. Han har stått frem med tydelig lederskap, fasthet og kontroll.

Støre har brukt den tiden som var nødvendig for å løse saken på en måte som både tar varslene på alvor, og ivaretar hensynet til imøtegåelse og kontradiksjon fra den beskyldningene er rettet mot.

For Støre var det avgjørende grepet at han samlet sentralstyret bak sin strategi.  Gjennom dette kan han nå ha lagt et grunnlag for å styrke sitt eget lederskap i partiet.

Aps problemer startet lenge før Giske-saken, og stortingsvalget avdekket hvordan Ap står i spagaten langs flere konfliktdimensjoner. Ap er bygd opp rundt brede velgerkoalisjoner, og når disse går i oppløsning, må et sosialdemokratisk parti justere kursen. Her famler Ap så langt i blinde.

At partiet kommer skadet ut av Giske-saken, er det ingen tvil om. Spørsmålet er hvor langvarige skadevirkningene blir. Det avgjør partiet i stor grad selv.

Det blir krevende å samle partiet. Konfliktene og maktkampene kommer til syne gjennom at det fra flere fylkeslag nå fremsettes krav om ekstraordinært landsmøte.

Norge trenger et sterkt sosialdemokratisk parti som en samfunnskraft. Ikke minst for oss i Nord-Norge er det viktig at Ap gjenreises som politisk verksted.  

Dersom partiet igjen skal komme på offensiven, handler det om å finne frem til politiske løsninger som kan favne bredt, med klangbunn i nordmenns hverdag.

Det er ingen tvil om at det både blant velgerne og i partiet er betydelig uro over den retningen Ap har tatt under dagens ledelse, og som resulterte i et elendig valgresultat sist høst. Dette handler ikke bare om politikk, men også om personene som har innflytelse i partiapparatet.

Brede lag av befolkningen sliter med å identifisere seg med tillitsvalgte i partiet, og dialogen med grasrota har forvitret.

Vi tror Ap trenger sterkere intuisjon og forståelse for strømninger ute i landet.  Valgresultatet viste for eksempel hvordan Ap på dramatisk vis har mistet fotfeste i Nord-Norge. Derfor er det vanskelig å se for seg at partiet nå skal gå videre uten at den regionale dimensjonen ivaretas bedre i partiets øverste ledelse.  

I motsatt fall, betyr det at Slagsvold Vedum og Senterpartiet kan få befestet sin posisjon som distriktenes opposisjonsparti i Norge. 

Det handler om å demme opp mot en fortelling om at en elite i Oslo og partiets grunnfjell ute i landet ikke snakker samme språk, og ikke har sammenfallende interesser. En for sterk Oslo-dominans vil forsterke partiets problemer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse