Annonse
STÅR PÅ SITT: Gunnar Wilhelmsen avviser at han er inhabil i håndteringen av smittesituasjonen rundt Hurtigruta. Foto: Nordlys

Gjør det ikke lett for seg selv

Tromsø-ordførerens habilitet har blitt partipolitisk spill.

Opposisjonen utnytter nå Gunnar Wilhelmsens tette bånd til Hurtigruten for alt det er verdt. Det ble tydelig da Wilhelmsen i formannskapet tirsdag måtte svare på spørsmål fra Høyre, Frp og KrF.

Ordføreren kunne gjort det ganske mye lettere for seg selv gjennom å overlate håndteringen av korona-utbruddet på Hurtigruta til varaordfører Marlene Berntsen Bråthen (Sp). Det ville vært en oppgave varaordføreren hadde løst utmerket.

En slik løsning har ifølge ordføreren blitt diskutert både med den administrative og politiske ledelsen i kommunen. Det naturlige vil være å anta at Wilhelmsen der har fått kloke råd om å tre til side for å sikre kommunen mot enhver mistanke om interessekonflikter.

Hvis han har fått et slikt råd, er det uansett noe han har valgt å ikke lytte til. Rent formelt kan det være at han har alt på det tørre, slik han insisterer på. Å lede pressekonferanser eller en krisestab er ikke det samme som saksbehandling. Men juridisk habilitet og forvaltningsloven er heller ikke det samme som politisk tillit, og her har ordføreren gjort seg selv sårbar. Det er for eksempel diskutabelt om ordførerens hurtigrute-håndtering står seg i forhold til kommunens etiske regelverk.

Håndteringen virker som et speil på en nokså egenrådig ordfører. Han har bakgrunn fra næringslivet og er vant til å ha kontroll i virksomheter der han kun representerer seg selv. Det har han hatt suksess med.

Utfordringen er at han nå ikke representerer seg selv, men alle i Tromsø. Det er en rolle som krever en viss evne til balansekunst. Han må kunne lese kart og terreng når omgivelsene endrer seg.

Da virker ganske unødvendig at Wilhelmsen har satt kommunen i en situasjon der det fremdeles stilles en mengde spørsmål om hans habilitet.

Å komme opposisjonen i møte i denne saken, ville dessuten vært et lite offer for Wilhelmsen. Slik kunne han vist seg som lydhør og lagt til rette for et godt samarbeidsklima i kommunestyret.   

Nå er det kun 11 personer igjen om bord på smitteskipet Roald Amundsen i Breivika, og om få dager vil situasjonen være avklart. Da vil mediene rigge mikrofonene sine ned. Når det hele skal oppsummeres, vil dommen bli at kommunens helsepersonell i sum har håndtert situasjonen fremragende.

Hva så med ordføreren?  Daglige pressekonferanser der politiske ledere får fremstå på en positiv måte, kan øke populariteten.

Alt tyder på at Wilhelmsens naturlige instinkt har vært å se på Hurtigrute-smitten som en slags naturlig forlengelse av saken om søring-karantene. Altså en mulighet til å bli assosiert med ansvarlighet, handlekraft og ledelse. Det trenger ikke være noe galt i det.

Men det som er lovlig og kanskje også har en god hensikt, behøver likevel ikke være verken fornuftig eller veloverveid. Ingen kan si at Gunnar Wilhelmsen velger minste motstands vei.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse