Annonse
FO ALLE: Barn, også de store, har i de aller fleste tilfeller stor glede av utendørs aktiviteter. Ja, til og med voksne kan gjenoppdage gleden ved barnlige aktiviteter. Foto: Torgrim Rath Olsen

Late foreldre skaper late barn

Hvem er det som synker ned i godstolen foran TV-en og ser på fotball og såpeserier, mens de surfer på brett og mobil og tekster i hytt og pine?

Hvem er det som synker ned i godstolen foran TV-en og ser på fotball og såpeserier, mens de surfer på brett og mobil og tekster i hytt og pine?

Journalist og turbokforfatter Håkon Forfod Sønneland har sammen med Sondre Harvik Bjaberg nylig gitt ut boka «Kult på tur». Tanken bak boka er at barn skal bli mer motiverte til å bruke naturen.

Følgelig inneholder boka en rekke tips til hvordan familien kan ha det gøyal på tur. Men er det her hele løsningen ligger?

Vi har nettopp lagt påsken bak oss. Selv har jeg hatt gleden av å tilbringe den sammen med familie og barn fra toårsalderen opp til 13 år. Været har som kjent ikke vært det aller beste.

Hva har jeg likevel sett? Jo, barn som nærmest har småtrippet for å komme seg ut, på ski, i akebakke, noen til de vårlige vanndammer. Til slutt har klærne gjerne vært gjennombløte. Men hva gjør det? De fleste i dag har råd til å ha klesskifte til barna, om ikke annet har man tørketrommel.

Når kvelden kommer har du trøtte og fornøyde barn, som formodentlig har lært seg litt om gleden ved å være ute i frisk luft – ikke minst gleden ved å leke og være i aktivitet.

Hvorfor er det da slik at vi har hørt og lest, opp og i mente, bekymringsmeldinger om barns manglende fysiske aktivitet. Hvordan det vil påvirke helsa i voksen alder, hvordan det bidrar til normal vekst og utvikling både fysisk og psykisk. Hvordan manglende aktivitet gir dårlig motorikk og overvekt.

Ja, så bekymret er vi at Helsedirektoratet har startet kampanjer for å øke aktivitetsnivået til barn og unge. 

Er de barna jeg var sammen med i påsken små friluftsunikum? 
Svaret ligger selvsagt ikke der. De er som alle andre barn, elsker å se på TV, trykke på dippedutter, spille dataspill og bokstavelig talt omfavne alle dingser de måtte få tak i.

Kristin Oftedal, fagsjef i Barnas Turlag i Den Norske Turistforening mener i Aftenposten at barn i dag er mindre selvgående til lek ute i naturen enn tidligere. At de må lokkes ut.

Kanskje det. Men barn har som kjent en ubehagelig evne til å ta mer hensyn til hva mor og far gjør enn til det de sier.

Og her tror jeg vi er ved noe av poenget. I påsken var alle vi voksne også ute. Vi gikk på ski sammen med barna (selvsagt i overkommelige løyper, der barna frydet seg ved å spurte fra oss), og om ikke alle voksne deltok i leken i akebakkene, var vi i hvert fall utendørs og synlig for dem.

Min erfaring er at unger elsker å ha voksne med seg ute. 

Mine eller mine jevnaldringers foreldre lekte riktignok ikke med oss ute (unntak fantes), men vi hadde til gjengjeld storesøsken, alle som en (nesten uten unntak). Dermed fikk vi en helt annen balanse og dynamikk i utelivet.

Når voksne i dag klager over late unger som bare sitter inne foran en eller annen skjerm, burde de se til seg selv. For hvem er late?

Hvem er det som synker ned i godstolen foran TV-en og ser på fotball og såpeserier, mens de surfer på brett og mobil og tekster i hytt og pine?

Vi har så visst ikke mye å skryte av de fleste av oss voksne. Hadde vi slitt oss opp av stresslessen og tatt barna med på tur, hadde vi i likhet med ungene både fått bedre helse og lettere hverdag.

Vi hadde brukt eksemplets makt og sluppet å fortelle barna om alt de burde gjøre, som de likevel ikke lytter til. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse