Annonse
ARCTIC CENTER: Anonyme kilder i Aps kommunestyregruppe retter grove beskyldninger mot ordfører Gunnar Wilhelmsen, hans habilitet og språkbruk på et møte for fire måneder siden. At dette kommer opp nå, har trolig sammenheng med at Arctic Center skal opp i kommunestyret igjen, 30. september. Foto: Torgrim Rath Olsen og Amundsen arkitektkontor.

Gjørmebryting fra myra på Finnheia

Myra på Finnheia felte planene om et nytt skisenter i Tromsø. Nå er den politiske gjørmebrytinga i gang. Det er full krig og selvskading i Tromsø Ap. Og det er neppe noen tvil om at ordføreren har fiender som forsøker å velte ham.

Brødtekstbilder: 
Mener virkelig deler av Tromsø Aps kommunestyregruppe at vi har sicilianske tilstander her i byen?

I fire måneder har Arbeiderpartiets kommunestyregruppe sittet på tårevåte, og skal vi tro beskrivelsene i avisa Tromsø, helt grusomme opplevelser fra et internt møte med ordfører Gunnar Wilhelmsen, etter avstemningen om Arctic Center.

Først nå - fjorten dager før saken på nytt skal opp i kommunestyret - finner noen av dem at tiden er inne til å ta bladet fra munnen, og utbrodere historien fra møtet 12. mai med bred pensel.

Beskyldningene hagler. Ordføreren skal ha «pisket dem på plass», og til og med drevet direkte verbal «kjølhaling». Det er kraftige påstander, og de blir ekstra grove når de framsettes anonymt. Begrunnelsen for å ikke vise ansikt er imidlertid den drøyeste av alle: «frykt for represalier fra ordføreren og hans nettverk»!

Behovet for å framstå som potensielle ofre er åpenbart. Mener virkelig deler av Tromsø Aps kommunestyregruppe at vi har sicilianske tilstander her i byen? Hvis det er tilfelle, bør saken snarest mulig fram i lyset, og det ansvaret må de som framsetter slike påstander ta.

Gunnar Wilhelmsen har en akilleshæl som ordfører: habiliteten. Den har vært diskutert siden han ble nominert som ordførerkandidat. Wilhelmsen er investor og har økonomiske interesser i mangt og mye her i byen, og han har investert store summer i det nå så omstridte Arctic Center. At han kan slumse i timen når det gjelder habilitet, viste seg da han hadde et «privat» møte med Hurtigrutens toppsjef under koronaskandalen i sommer.  

Hans andre akilleshæl er hans direkte væremåte, han kommer ofte med kontante svar som ikke oppfattes som spesielt diplomatiske. Under det omtalte møtet 12. mai gikk det ei kule varmt, det innrømmer og beklager han. Strengt tatt burde han kanskje takket nei til invitasjonen om et slikt møte, som i utgangspunktet kom fra ledelsen av kommunestyregruppa, Jarle Heitmann og Tone Marie Myklevoll.

For hvordan skulle man diskutert veien videre, som det heter, hvis ikke katta først ble sluppet ut av sekken: ordførerens reaksjon på hans eget partis kuvending og senking av Arctic Center?

Myra på Finnheia felte planene om et nytt skisenter i Tromsø. Nå er gjørmebrytinga derfra i full gang. Den interne situasjonen i Tromsø Ap er svært krevende, med skarpe fronter, heter det i en pressemelding fra ledelsen i kommunestyregruppa.

Det kriges internt. Og det er neppe noen tvil lenger om at ordføreren har fiender som forsøker å velte ham ved bruk av habilitetsspørsmålet.

Men Gunnar Wilhelmsen var trolig en god stemmesanker for partiet sitt i fjor høst. Han Gunnar, byguten med sin uformelle, direkte og folkelige stil hadde appell. Og det er et faktum at Tromsø Ap, og partiets velgere, nok favner bredere politisk enn det kommunestyregruppa nå gjør.

Nå skal det luftes ut i partiet, står det i pressemeldingen. Der heter det også at samarbeidet med ordføreren og resten av gruppa er god i forkant av at saken igjen skal opp i kommunestyret.

Jeg sier som ungene: Ja særlig!

Å tro på god stemning og samarbeidsklima nå, er like naivt som å bli rystet, som en av de anonyme politikerne angivelig ble, over at Wilhelmsen på rabaldermøtet skal ha uttalt at han ikke ville stilt som ordførerkandidat dersom han hadde visst at partiet hans ville gå mot Arctic Center. For folk flest fronter jo gladelig politikk som slår beina under arbeidsplassen og inntekten deres…

At kommunepolitikere nekter å stille åpent opp i en sak som har skapt så stort engasjement i byen, men i steder velger å rette grove, anonyme beskyldninger mot egen ordfører i media, er svært skadelig for Arbeiderpartiet, og har gjort situasjonen rundt Arctic Center enda mer betent enn den var fra før av.

Kan vi i det hele tatt stole på Tromsø Arbeiderparti?

7110 velgere slapp en stemmeseddel det sto Ap på i valgurnene i Tromsø fjor høst. Mange av dem lurer nok på det nå.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse