Etter seks år i fryseboksen er norske og kinesiske ledere kommet på talefot igjen. Statsminister Erna Solberg er på besøk i Beijing med en topptung delegasjon av forretningsfolk. Fotomontasje: Nordnorsk debatt

Gladlaks til Kina

Kinas velutdannede elite vil kunne stille spørsmål ved baksiden av gullmedaljen som laksenæringa ynder å vise fram.

Statsminister Erna Solberg har landet med en topptung delegasjon av forretningsfolk i Beijing. Rike kinesere roper alt etter norsk oppdrettslaks.

Etter seks år i fryseboksen er norske og kinesiske ledere kommet på talefot igjen. Kina er på veg til å bli verdens rikeste land målte etter BNP, brutto nasjonalprodukt. Av en befolkning på 1,4 milliarder mennesker ble 109 millioner i fjor beregnet å tilhøre middelklassen. USA har 90 millioner i følge Wealth Insight.

Det var neppe tilfeldig at Erna Solberg alt første dag møtte Kinas nest rikeste mann, Jack Ma. Supergründeren som er eier av nettverksselskapet Alibaba, forteller:

- Jeg har vært i Norge med familien min og sett at det er et fantastisk land. Jeg elsker norsk laks.

Dette begeistrer selvsagt statsministeren, men det spørs om ikke søster Marit som er konserndirektør i oppdrettsselskapet Marine Harvest, smiler enda bredere. Det kinesiske laksemarkedet vil være så enormt at alt vi kan produsere vil gå unna med lynets hastighet. Det vil ikke holde å femdoble oppdrettsproduksjonen. Middelklassen har en formue tilsvarende 17 norske oljefond, á 7400 mrd. kroner. Alt av havstrekninger nord for Oslofjorden og Sørlandskysten må fylles med oppdrettsmerder. Oppdrettsselskapene som har fått fri adgang til fjordene, vil kunne vokse enda mer. Milliardærene vil kunne bli mye, mye rikere. Til slutt kjøper kineserne opp norskekysten.

Møtet mellom statsministeren og kinesiske kollega Li Keqiang understreket at handelsforbindelsene vil skyte fart. Alt første dag skal det være tegnet kontrakter for 20 milliarder kroner. Hvor mye oppdrettslaks som skal sendes til Kina, kan vi knapt fantasere om.

I det kinesiske folkehavet er det behov for velutdannede mennesker. Tallet på universitet og høgskoler har passert 2000. Årlig utdannes her over seks millioner studenter. Mange reiser ut i verden, ikke bare for å lære språk og kultur, men også berede grunnen for BIG business. I Kiruna har de vært på LKAB for å lære om gruvedrift. På toget mellom malmbyen  og Narvik møtte jeg før jul en gruppe studenter, veltalende, høflige og kunnskapsrike. Gjett om de var opptatt av norsk oppdettslaks? Og lusa og faren for spredning av sykdommene til mennesker.

Norske politikere, men også akademikere med adgang til pengebingen i oppdrettsnæringa, bør informere sine kinesiske partnere om sykdomsproblemene. Husk nå at Kina også er størst i verden på oppdrett, og det selv i risåkrene.

Kinas velutdannede elite vil kunne stille spørsmål ved baksiden av gullmedaljen som laksenæringa ynder å vise fram. Kina stilte alt før 2010 strenge veterinærkrav til norsk sjømat. Ved siden av Solberg deltar to andre statsråder, utenriksminister Brende og næringsminister Monica Mæland i Kina. Fiskeriminister Per Sandberg må sitte hjemme. Legg forresten merke til artikkelen “Havet - Norges Silicon Valley” (Nordlys 24. februar), signert Mæland, Sandberg og Terje Søviknes, olje- og energiministeren. Bidraget var en oppvisning i skryt, med påstand “Norge er gode på lakseoppdrett” som et av høydepunktene. Innlegget siktet først og fremst til det høyteknologiske miljøet i Silisium-dalen, ikke til det finansielle miljøet som er motiv for komiserien Silicon Valley. Her blir seks bajaser i næringslivet bokstavelig talt tatt med buksene nede.

Oppdrettsnæringa har også kunnet kjøre på rødt lys de senere årene. Veterinærinstituttet la nylig fram Fiskehelserapporten 2016 (nr. 4/2017) som nok kinesiske studenter i norsk akvakultur vil legge merke til. I sammendraget peker direktør Brit Hjeltnes på kjerneproblemene: “Mye fisk blir skadet og dør som følge av behandling mot lakselus, noe som gir store helse og velferdsmessige problem for fisken.” Aktørene har måtte redusere den medikamentelle behandlingen og styrket de mekaniske avlusningsmetodene. Dette fører til at “flere laks får skader og dør på grunn av lusebehandling. 93 prosent oppgir at de har registrert “betydelig dødelighet” som følge av mekanisk behandling. 65 prosent har registert “betydelig dødelighet” ved medikamentell behandling. Den mekaniske behandlingen består av bruk av temperert vann, spyling med sjøvann og en kombinasjon av spyling av børsting.

Oppdrettsnæringa har framstilt bruken av rensefisk (leppefisk og rognkjeks) som en suksess. I 2015 ble det satt ut 26,4 millioner rensefisk, en økning på to millioner.Nå er også denne rammet av sykdommer som atypisk furunkulose, klassisk furunkulose og AGD (amøbegjellesykdom). En ny aggressiv art går nå løs på lusespiserne, skottelusa. Helserapporten legger fram et sykdomspanorama som minner om behov for store “sykehus” til bekjempelse av epidemier. I avsnittet Fiskevelferd (s. 21-33) hevder forskere at “fisk har evne til bevisst å registrere sanseinntrykk og dermed kan oppleve følelser som frykt, smerte og uebehag”. Sandberg bør derfor gripe inn da oppdrettsfisk også omfattes av dyrevelferdsloven og dermed har “det samme vern som andre produksjonsdyr til et miljø som sikrer god velferd gjennom hele livssyklusen”.  Fiskens tålegrense er alt overskredet i mange anlegg, og bedre blir det ikke ved den fortettinga som enkelte er talsmenn for.

Erna Solbergs sjarmoffensiv vil få ekstra oppmerksomhet i møtet med president Xi Jinping siste dag. Men det spørs om ikke Solberg bør få trykket fiskehelsrapporten på kinesisk. Kineserne kjøper nok ikke hva som helst!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse