Annonse
NRKs Sveinung Åsali presenterer innslaget om det forurensede havnebassenget i Hammerfest i Nordnytt torsdag 1. oktober. (Skjermfoto fra NRK)

"Gladsak" om forurenset havnebasseng

Jeg så på nyhetene i kveld (1. oktober) på NRK, og reagerte på innslaget om det forurensede havneområdet i Hammerfest. Fokuset i saken var hvor fint det blir med nye byggeprosjekter i sentrum, og hvor bra det blir med jobbmuligheter og aktivisering for folk. Det ble informert om at det er bevilget midler til å rense opp i fjorden, og reportasjen ga inntrykk av å være en gladsak. Det jeg savnet var kritiske spørsmål som addresserer årsakene til forurensningen.

Mitt ønske og oppfordring til NRK og andre media er at dere kan stille spørsmålene “hvor kommer miljøgiftene fra?” og “hva skal dere gjøre for å unngå framtidig forurensning av havet?”.

I NRK-programserien “Natur i endring” er det en episode om havet, hvor vi ser fiskeren Torstein Halstensen fortelle at flere fiskesorter han drar opp er så fulle av tungmetall at de ikke kan spises. Det er bekymringsverdig å høre hvor mye tungmetaller det er i havet. Hvordan står det til med fisken i Hammerfest? Dette ønsker jeg at NRK og media for øvrig kan undersøke og informere om.

Det er et gassanlegg like utenfor Hammerfest. I tillegg er det planlagt dumping av gruveavfall i Repparfjorden, som nå hører til Hammerfest kommune. Når det lages en reportasje om det forurensede havneområdet i Hammerfest, mener jeg det er viktig at media stiller kritiske spørsmål om industriell aktivitet i området. 

Det kommer en tid hvor oljeeventyret tar slutt, og for de som sitter igjen i Hammerfest da vil det være viktig å ha fisk i fjorden som de kan spise uten å bli syk. Min oppfordring er å ha disse framtidige hammerfestværingene i bakhodet neste gang dere lager en reportasje om dette havneområdet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse