Annonse
Bell helikopterene på Bardufoss blir kanskje ikke flyttet til Rygge likevel.

Gledelige signaler

Høyre i Troms har snudd i tolvte time, og viser vilje til å tale egen regjering midt i mot når det gjelder Forsvarets helikoptre på Bardufoss.

Også Troms Høyre har gjort helomvending i denne saken, og endelig forstått at den ikke har det beste potensial som valgflesk neste år.

Stortinget vil trolig si nei til å flytte Forsvarets hovedbase for helikopter fra Bardufoss til Rygge. Verken Venstre eller KrF vil støtte forslaget fra regjeringen på dette punktet i Langtidsplanen for Forsvaret. Støttepartiene vil heller ikke gå inn for å legge ned Kystjegerkommandoen. Det meldte NRK Troms før helga.

Dersom dette blir resultatet av stortingsbehandlingen i høst, er det gledelig nytt for forsvarsfylket Troms, og ikke minst for kommunene som ville blitt rammet. Nestlederen i Venstre, Ola Elvestuen, er helt klar på at partiet mener vi trenger å styrke både Hæren og forsvarsevnen i nord. Og en moderne hær må ha helikopterkapasitet, sier Elvestuen til NRK Troms. Sammen med KrF arbeider Venstre nå med Langtidsplanen, ut fra egne standpunkt.

Også Troms Høyre har gjort helomvending i denne saken, og endelig forstått at den ikke har det beste potensial som valgflesk neste år. Det er bra, men det lyder unektelig noe rart når lederen i fylkespartiet, Geir-Inge Sivertsen, uttaler at Troms Høyre klart og tydelig har sagt at partiet er imot forslaget om å flytte helikopterkapasiteten fra Bardufoss.

Her i Nordlys har vi i hele sommer tatt imot tunge skyts inn på våre debattsider, i form av leserbrev, der både  stortingsrepresentanter og andre framtredende personer i fylkespartiet har beskrevet Langtidsplanen som om den skulle være en av sommerens virkelige glad-saker. I tillegg til den sedvanlige øvelsen med å hakke på tidligere regjeringer. Dersom Sivertsen nå har beordret full retrett, er ingen ting bedre enn det.

Det ble betegnet som en svart dag for forsvarsfylket Troms da Langtidsplanen ble lagt fram 17. juni, dagen før Stortinget tok ferie. Begge tyngdepunktene Forsvaret har i Troms, Harstad og Indre Troms, ble rammet. Kritikerne påpekte at ingen moderne hær kan fungere uten helikopterstøtte. Til Rygge i Østfold er det 1140 kilometer i luftlinje. Forslaget fra regjeringen kan derfor ikke ses på som noe annet enn første steg på veien mot avvikling av hærens tilstedeværelse i Indre Troms.

Nå vil Troms Høyre ha et samarbeid med Arbeiderpartiet for å redde viktige deler av Forsvaret i nord. Også det er godt nytt. Med Venstre og KrF sine signaliserte holdninger, tyder alt på at det er gjort mye godt politisk arbeid fra fylket, og dersom Høyre i fylket går inn i et samarbeid med Ap om dette, kan både Kystjegerkommandoen og helikopterstøtten på Bardufoss være reddet.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse