Annonse
Fiskeværet Berlevåg på Finnmarkskysten er blant de stedene som merker problemene i Luftambulansetjenesten. Foto: Arnt Eirik Hansen/Berlevaagnytt

God jul fra Juell

Vi i nord skal leve med den svekkede beredskapen regjeringen og luftambulansetjenesten i Bodø har gitt oss i julegave, skriver leger i Berlevåg.

Vi vet hvordan det er å jobbe overtid
 

Snøen laver ned i tykke hvite flak fra en himmel nord-øst i landet. Pinnekjøttet ligger i vann, vakttelefonen lades og ambulanseflyet i Kirkenes er ute av drift i sju timer. Alta-flyet er parkert i fem og en halv time. Vi forbereder oss til jul her i Berlevåg. 

- Skal man ha en ambulanseflytjeneste som fungerer må man også leve med at flyet dagen etter må gå av beredskap fordi mannskapet blir pålagt hvile, hilser direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell fra Bodø til Finnmarks befolkning, lille julaften i avisa iFinnmark. 

Vi forberedte oss på vakt og julefred, men nok en gang landet den svekkede beredskapen på oss som sure sild, denne gangen midt i julestria. Direktør Juell mener vi leger i Finnmark er upresise i vår kritikk . Men apropos upresist: Når man snakker om fly med motortrøbbel, hva betyr egentlig «en uønsket dysfunksjon mellom motor og propell»? Ikke tro at en Orwell’sk vri og et dårlig skjult PR-språk hindrer oss i å se det egentlige budskapet og gjette hva som er i pakken under treet til oss i Berlevåg i år. 

God jul fra Juell og regjeringen: På lille julaften er to av Finnmarks ambulansefly ute av beredskap i 12 timer og 15 minutter. På julaften er det 16 timer utmelding på de samme flyene. Første juledag når utmeldingene nye høyder med samlede utmeldinger på de tre finnmarksflyene strekker seg nå over et døgn. Når andre juledag når oss i nord, føler vi oss helt alene. Mens julefeiring og høytid ligger som lammende slør over landet, står alle fly i Finnmark på bakken. 

Som medisinske ansvarlige i Berlevåg, undrer vi oss over hvem det er som ‘må leve med’ dette? Er det de akutte syke pasientene som allerede kjemper for å overleve? Er det de som ikke vil overleve at ambulansefly er ute av drift? Er det vi, som har vaktansvaret, som skal leve med dette? 

Tro oss, vi vet hvordan det er å jobbe overtid, mer-tid, ubekvem arbeidstid og ekstravakter. Vi vet også at det er noens ansvar å sørge for at det finnes nok personell til å dekke opp når piloter, teknikere og flysykepleiere skal og må hvile. Så ikke fortell oss at vi må leve med beredskapsavbrudd. Fiks det! 

Vis oss den legevakta i Norge som stenger dørene fordi legen må hvile! 

Adventstida har vært preget av venting for oss i nord. Siden 1. desember har ambulanseflyene våre vært utmeldte i 424 timer. Altså mer enn 17 døgn. 

Gullmedaljen i politisk nytale gikk til Helseministeren som på onsdag avblåste så vel krisen som behandlingen i Stortinget med å slenge ut et kjøttbein: Enda en trygghetsskapende feilmelding om ‘tilfredsstillende beredskap’. Med stoisk ro og store ord erklærte han igjen krisen for overstått. 

Takknemlige leger i nord ‘jublet’, kunne vi lese i media. 

Vi kan love at vi ikke jublet da vi leste at både Luftambulansetjenesten og Helse Nord opprettholder gul kriseberedskap ‘inntil behovet for ekstraordinære ressurser er borte, og Babcock har vist stabil leveranse med egne ressurser’. 

Så krisen var ikke over likevel? Og Babcock fortsatt like ustabile og upåregnelige i sin kontraktfestete tilgjengelighet og beredskap – et halvt år etter de overtok som nasjonal ene-operatør av denne livsviktige samfunnsfunksjonen? Alle flyene var i drift, jula var reddet og faren var over, må vite, men beredskapsnivået var likevel fortsatt øket? Upresist i bestefall, politisk bedrag i verste fall, mener vi. 

Et politisk spill som iscenesetter et bilde av en bedret situasjon, er slett ikke det verken Finnmarks eller landets øvrige pasienter med behov for ambulansefly, trenger denne jula. 

Etter at alle flyene har vært i «normal drift siden tirsdag», har Kirkenes og Alta-flyene tilsammen vært utmeldte i 51 timer og 6 minutter. 

Så mens klokkene ringer jula inn, la oss minne dere på at rullebanen i Berlevåg ikke har blitt lengre siden sist og erstatningsflyet deres kan fortsatt ikke lande på kortbanen hos oss. Folk i Finnmark blør fortsatt ikke saktere enn folk i Oslo. Vi kan fortsatt ikke sende tidskritiske akutte hjerneslag med Hurtigruta eller hjerteinfarkt i taxi over tre fjelloverganger. Og, ja- vi er fortsatt 300 km unna nærmeste lokaleakuttsykehus. 

Og vit at det bare er dere i ‘politisk ledelse’ i Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo og ledelsen i Luftambulansetjenesten HF i Bodø som har makt til å endre denne situasjonen. Mens vi i nord skal leve med alle eventuelle konsekvenser av den svekkede beredskapen dere har gitt oss i julegave.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse