Annonse
UVERDIG: Ordfører Robert Jensen (Ap) reagerte sterkt på Sylvi Listhaug og Bård Hoksruds (Frp) besøk i Vardø denne uken. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Godhetstyranner på Finnmarks-turné

Muskelsyke Christi i Vardø ble misbrukt av Frp-toppene Listhaug og Hoksrud, mener Tove Karoline Knutsen.

Beklager, politisk redaktør Skjalg Fjellheim, men nå er du og Nordlys nok engang ute på en aldri så liten bærtur. I en kommentar i avisa 4. mai går du langt i å hylle Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud for deres «uegennyttige» tur opp til Vardø, der de to FrPerne troppet uanmeldt opp på AP-ordfører Robert Jensens kontor sammen med en muskelsyk ung kvinne - med media på slep. I samme åndedrag påstår Skjalg Fjellheim at for eksempel Arbeiderparti-politikere ikke prioriterer å tale enkeltpersoners sak. Det er med respekt å melde en frekkhet jeg ikke kan la stå uimotsagt.

I alle mine 12 år på Stortinget var det en ting som lå fremst i pannebrasken; jeg er her fordi folk har vist meg tillit, jeg er her som ombud for dem som stoler på at jeg er deres talsperson. Jeg kunne ha fortalt om utallige telefoner, brev og mailer jeg har fått fra mennesker som har hatt ulike utfordringer. Mange har vært syke eller av ulike årsaker dypt fortvilet. For meg har det vært en selvfølge å følge opp slike henvendelser så langt jeg har kunnet - og det samme har jeg sett partifeller og andre politikere gjøre.

Men når man har å gjøre med mennesker i krise og attpåtil selv sitter i en høy posisjon, da skal man både ha moralsk gangsyn og godt utviklede etiske reflekser. Derfor har det vært avgjørende for meg å være ærlig med folk og understreke at jeg som stortingsrepresentant så absolutt har mulighet for å hjelpe, men også begrensinger. Jeg kan gå et stykke på veien og bidra så langt jeg kan - og om mulig koble på noen som kan ta saken videre. Men på et eller annet tidspunkt må også jeg kaste kortene. Joda, jeg innrømmer at jeg fra tid til annen har gått lenger enn jeg som stortingsrepresentant strengt tatt skulle etter boka for å hjelpe enkelte som jeg mente virkelig trengte min innsats.

Men jeg kunne aldri tenke meg å slepe sårbare og fortvilte mennesker inn i et TV-studio eller opp i en avisredaksjon for at jeg selv kunne stå der i rampelyset og blomstre. Det var nemlig det Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud gjorde, der de prøvde å posere som Mor Theresa med følge på ordførerkontoret i Vardø. Aldri har vel begrepet «godhetstyranni» vært en mer treffende beskrivelse enn på akkurat dette stuntet, der de to FrPerne fikk så hatten passet av ordføreren - på direktesendt TV

Nei, Skjalg Fjellheim, det var ikke ordfører Jensen som var offer her, det var den muskelsyke Christi. Når sårbare og syke mennesker blir gjenstand for kjente politikeres fokus og gjennom dette blir kasta inn i kameralyset, kan det sikkert føles stort og viktig der og da. Men jeg vet om folk som har hatt enorme forventinger til at den politikeren som først var så ivrig, også kunne følge opp. Og mange har blitt sørgelig skuffet og følt seg misbrukt da dette ikke skjedde.

Alle er enige i at stortingspolitikere av alle avskygninger til enhver tid skal kunne reise rundt i landet, at man skal kunne ta opp både små og store saker og engasjere seg i enkeltmennesker. Selvsagt kan de samme politikerne også møte media sammen med mennesker som har problemer eller som er syke. Men som ellers i asymmetriske relasjoner skal man trå varsomt - særlig i slike sammenhenger. Ikke minst må man være klar over at medienes søkelys kan være nådeløst og oppleves som ekstra tøft for en sårbar person som ikke er vant til denne type oppmerksomhet. Sylvi Listhaug og Bård Hoksruds oppmarsj på Vardø-ordførerens kontor var i så måte noe av det pinligste og mest usmakelige jeg for min del har sett noen gang. Og en oppvisning i hvordan politikere med et minstemål av anstendighet ikke skal opptre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse