Annonse
Statsråd Olaug Bollestad (KrF) kunne onsdag fortelle at Veterinærinstituttets regionale tilstedeværelse er sikret, blant annet med nybygg i Tromsø. Her i samtale med stasjonssjef Odd-Arild Finnes ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Godt levert fra Bollestad

Her er det gjort en god jobb i kulissene. Det har antakelig ikke vært noen ulempe at Bollestads statssekretær, KrF-politiker Widar Skogan, selv er bonde med gårsbruk i Balsfjord.

Landbruks- og matminster Olaug Bollestad (KrF) kom onsdag til Tromsø med gode nyheter. Regjeringen garanterer midler i revidert nasjonalbudsjett til bygging av nye lokaler for Veterinærinstituttet i Tromsø. Det inkluderer også en ny obduksjonssal for å ta ut prøver fra døde dyr. Dagens fasiliteter har for lengst gått ut på dato.

De ansatte i Tromsø har hatt det tøft det siste året. Det har vært stor usikkerhet rundt økonomien, og trusselen om nedlegging har vært en påkjenning.

Nå skjer det motsatte. I stedet for avvikling og oppsigelser, legger Bollestad penger på bordet for utvikling og ny satsing. Det er selvfølgelig gledelig for de ansatte, men også viktig for allmennheten, med tanke på Veterinærinstituttets samfunnsoppdrag.

Det handler om å overvåke dyrehelse over hele landet, ikke minst det som kan smitte over til mennesker. Dessuten vil forskningskunnskap og det faglige samarbeidet med UiT Norges arktiske universitet bli viktig. Beredskapen på Svalbard og klimaendringer er også tunge argumenter for at veterinærinstituttet må ha en sterk tilstedeværelse i nord.

Avdelingen i Tromsø har alt for lenge vært en politisk kasteball, men nå lover veterinærinstituttets direktør at byggingen på Holt starter allerede til sommeren, når finansieringen nå er på plass.

Når saken endelig har fått en gledelig avslutning, er det god grunn til å merke seg hva statsråd Bollestad sa under pressekonferansen i Tromsø. Hun pekte på at dette ikke hadde kommet i stand uten engasjement fra lokale politikere fra regjeringspartiene, både i fylkes og kommunepartiene. Her er det gjort en god jobb i kulissene. Det har antakelig ikke vært noen ulempe at Bollestads statssekretær, KrF-politiker Widar Skogan, selv er bonde med gårsbruk i Balsfjord.

Mat- og landbruksminister Bollestad har gjennom beslutningen sikret god beredskap over hele landet, og motvirket det som ville endt med sentralisering av Veterinærinstituttets virksomhet på Ås. Det fortjener hun honnør for.  Desentraliserte strukturer er viktig. La oss håpe at handlekraften overføres til andre samfunnsområder. Regjeringen trenger flere slike saker for å motvirke inntrykket av massiv sentralisering av statlige arbeidsplasser.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse