Annonse
SMUGLING: Tonnevis med fisk er ført ulovlig ut av landet av såkalte fisketurister. Her har tollerne gjort et beslag. Nå skjerpes reglene for turistfiske. Foto: Tolletaten

Godt grep fra fiskeriministeren

Det har vært lovløse tilstander i denne bransjen lenge nok.

Regelverket for turistfiske blir betydelig strengere fra nyttår. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) har helt tydelig satt seg som mål å få bukt med en rekke smutthull, både i regelverket og i praktiseringen av det. Det er godt nytt for kysten og for omdømmet til denne delen av reiselivet, som må sies å ha blitt temmelig frynsete siden de første fiskecampene dukket opp for noen år tilbake.

Fra 1. januar blir det kun tillatt å ta med fisk ut av landet dersom man har oppholdt seg på en registrert fiskecamp. Kvoten som er lov å ta med, senkes fra 20 til 18 kilo filét. En annen og svært viktig endring, er at det kun er tillatt å føre fisk ut av landet to ganger i året per person. I dag er grensen for utførsel en gang i uken.

Også for fiskecampene blir betingelsene skjerpet. Informasjonsplikten skal tydeliggjøres, og alle skal iverksette digital fangstrapportering i løpet av 2021. I tillegg blir det strengere sanksjoner dersom regelverket ikke følges, i verste fall sletting fra turistfiskeregisteret.

Fiskeriministeren vil også utfordre bedriftene til å komme med forslag til hvordan avskjær og restråstoff kan brukes. I dag kastes det store mengder fisk. Det er verken miljømessig eller etisk holdbart.

Strengere regler for turistfiske har vært etterlyst i lang tid. Nå er Fiskeridepartementet omsider på rett vei, med tiltak som er høyst nødvendige. Det har vært lovløse tilstander i denne bransjen lenge nok. Utenlandske «turister» har hatt denne virksomheten som profesjon, og ført tonnevis med gratis fisk ulovlig ut av landet, for å selge den på markedet ute i Europa. Dette har pågått mens norske yrkesfiskere måtte stå på kaia og se på, når kvoten deres var fylt.

Det er imidlertid fremdeles et svakt punkt ved turistfiske ordningen. Det er kontrollvirksomheten på grenseovergangene. Erfaringen viser oss at fiskesmugling er så attraktivt og organisert, at det sjelden er noe problem for smuglere å betale store bøter når de blir tatt. Kontrollene må bli bedre og bøtenivået kan med fordel økes, det også.

De nye reglene hilses velkommen, så vil utviklingen vise om det blir bedre i en bransje som har fått et mildt sagt dårlig rykte på seg når det gjelder ressursforvaltning. Også for de seriøse fiskecampene er dette godt nytt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse