Annonse
Vi må anta at Coop Nords i mine øyne helt unødvendige inntog i markedet for juletrær, i tillegg til å ødelegge levebrødet for noen nordnorske småaktører, gir seg utslag i enda noen flere farlige utenlandske vogntog på norske vinterveier.  Er dette nødvendig?  Har Coop Nord virkelig hatt medlemmenes beste i tankene når de har valgt å tilby danske juletrær? skriver Gunnar Thraning

Godt nok fra Coop Nord?

Er det rett og slett grunn til å stille spørsmål ved om Coop Nord, eid av 95.000 av oss, har en god nok tilnærming til bærekraft og til det som gagner oss her nord best?

Coop (Norge) forteller oss på sin hjemmeside at omtanke for mennesker, miljø og dyr og en bærekraftig utvikling er viktig for selskapet.  «Vi ønsker også å inspirere kundene våre til å gjøre sunne og bærekraftige hverdagsvalg som er bra for både dem selv og kloden», heter det videre. 

Coop er den største aktøren i dagligvaremarkedet i Norge etter Norgesgruppen, som eier blant annet Spar og Kiwi.  De to har de siste årene styrket sin stilling på bekostning av Rema.  I Coop Nords markedsområde som omfatter Lofoten, Ofoten og Troms er Coops posisjon enda sterkere enn i resten av landet.

Coopkjeden hevder at «vi handler lokalt og bruker norske råvarer så langt det er mulig».  Coop Nord har valgt å bare legge en lenke til dette utsagnet på sin hjemmeside.  En av de største virksomhetene i landsdelen uansett bransje synes altså ikke å ha noen selvstendig oppfatning om hvilken tilnærming selskapet som det femte største samvirkelaget i Norge skal ha til bærekraft i sitt nedslagsfelt, ei heller om det å gjøre innkjøp lokalt.

Vi vet at Coop Nord tilbyr produkter fra aktører som Mack bryggeri, Graff, Reinøy Sjømat, Kuraas og Halvors Tradisjonsfisk.  Når man ser på selskapets beslutning om å pøse ut billige danske juletrær i Tromsø, og dermed ødelegge markedet for nordnorske tilbydere, kan det likevel være grunn til å stille spørsmål ved om selskapet fortsatt har en vei å gå når det kommer til både bærekraft og det å ta samfunnsansvar i nord.

Da vi i går var på vår årlige juletrehandel ble jeg fortalt at det denne julen er 25 år siden Idar Kosmo fra Valnesfjord solgte juletrær til tromsøværingene for første gang, men at det nå er slutt.  Idar Kosmo har overlevd konkurransen fra plasttrær, men med Coops dumping av trær klarer han ikke lenger å få lønnsomhet i å tilby trær til tromsøværingene.  Til neste år blir det kun Bodø på dem. 

Vi må anta at Coop Nords i mine øyne helt unødvendige inntog i markedet for juletrær, i tillegg til å ødelegge levebrødet for noen nordnorske småaktører, gir seg utslag i enda noen flere farlige utenlandske vogntog på norske vinterveier.  Er dette nødvendig?  Har Coop Nord virkelig hatt medlemmenes beste i tankene når de har valgt å tilby danske juletrær?

Er det rett og slett grunn til å stille spørsmål ved om Coop Nord, eid av 95.000 av oss, har en god nok tilnærming til bærekraft og til det som gagner oss her nord best?  Bedriften har fem direktører i tillegg til administrerende direktør, men ingen av dem har en tittel som gjenspeiler at klima og samfunnsansvar er spesielt vektlagt i selskapets daglige drift.  I styrets årsberetning for 2018 har heller ikke selskapets styre noen egne tanker om samfunnsansvar og bærekraft.  Her har man «klippet og limt» fra noe andre har skrevet tidligere.  Synes vi at dette er godt nok?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse