Annonse

Godt nytt fra fronten

Vi heier på senteret og tankene om et bredt samarbeid i landsdelen.

Det har lenge stått en dyp urettferdighet mellom Sør- og Nord-Norge. Det gjelder det offentliges pengebruk når det kommer til institusjoner som bygger på hendelsene under andre verdenskrig. Med unntak av Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Grenselandsmuseet i Kirkenes, har midlene i all hovedsak gått til institusjoner sørpå. Det er pussig, all den tid det meste av krigshandlingene, og trykket fra okkupasjonsmakten, var mest merkbar i Nord-Norge.

Nå ser det ut til å bli en bedring. I forbindelse med at Narvik ruster opp sitt torgområde, er det planlagt «et fjerde hjørne» som vil inneholde nye lokaler til det viktige Fredssenteret i Narvik. Senteret er en stiftelse med formål å være landsdelens ledende forsknings-, dokumentasjons- og formidlingsinstitusjon knyttet til krig- og fredsspørsmål med vekt på historieformidling, menneskerettigheter og fredsbygging. De første spadestikkene tas i vår for et bygg på 8500 kvadratmeter til 300 millioner kroner med plass også til bibliotek. Staten har, etter mange år på sparebluss, åpnet pengesekken også i Narvik.
Det var kunnskapsminister Kristin Halvorsen som på tampen av sin karriere satte fart på planene i Narvik. De er av en helt annen kaliber enn det som hittil har markert det verdensberømte slaget som påførte Hitlers styrker det første nederlaget under andre verdenskrig. Hensikten med Fredssenteret er både å løfte fram historien og iverksette tiltak i fredens tjeneste. Det betyr at vi i nord kan få et senter på linje med Arkivet i Kristiansand, Raftosenteret i Bergen, Nansensenteret på Lillehammer, Falstadsenteret i Nord-Trøndelag og Holocaustsenteret i Oslo.
Ildsjelene bak Narviksenteret jobber nå for at dette skal bli et eksempel til etterfølgelse når det gjelder nordnorsk samarbeid. Aktuelle samarbeidspartnere er Fredsstudiet i Tromsø, Museum Nord, Nordlands- og Helgelandsmuseene, Norsk luftfartsmuseum og Universitetet i Nordland. Vi heier både på senteret og de gode tankene om et bredt samarbeid i landsdelen mellom institusjoner som drar i samme retning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse