Godt nytt fra fronten

Vi heier på senteret og tankene om et bredt samarbeid i landsdelen.

Det har lenge stått en dyp urettferdighet mellom Sør- og Nord-Norge. Det gjelder det offentliges pengebruk når det kommer til institusjoner som bygger på hendelsene under andre verdenskrig. Med unntak av Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Grenselandsmuseet i Kirkenes, har midlene i all hovedsak gått til institusjoner sørpå. Det er pussig, all den tid det meste av krigshandlingene, og trykket fra okkupasjonsmakten, var mest merkbar i Nord-Norge.

Nå ser det ut til å bli en bedring. I forbindelse med at Narvik ruster opp sitt torgområde, er det planlagt «et fjerde hjørne» som vil inneholde nye lokaler til det viktige Fredssenteret i Narvik. Senteret er en stiftelse med formål å være landsdelens ledende forsknings-, dokumentasjons- og formidlingsinstitusjon knyttet til krig- og fredsspørsmål med vekt på historieformidling, menneskerettigheter og fredsbygging. De første spadestikkene tas i vår for et bygg på 8500 kvadratmeter til 300 millioner kroner med plass også til bibliotek. Staten har, etter mange år på sparebluss, åpnet pengesekken også i Narvik.
Det var kunnskapsminister Kristin Halvorsen som på tampen av sin karriere satte fart på planene i Narvik. De er av en helt annen kaliber enn det som hittil har markert det verdensberømte slaget som påførte Hitlers styrker det første nederlaget under andre verdenskrig. Hensikten med Fredssenteret er både å løfte fram historien og iverksette tiltak i fredens tjeneste. Det betyr at vi i nord kan få et senter på linje med Arkivet i Kristiansand, Raftosenteret i Bergen, Nansensenteret på Lillehammer, Falstadsenteret i Nord-Trøndelag og Holocaustsenteret i Oslo.
Ildsjelene bak Narviksenteret jobber nå for at dette skal bli et eksempel til etterfølgelse når det gjelder nordnorsk samarbeid. Aktuelle samarbeidspartnere er Fredsstudiet i Tromsø, Museum Nord, Nordlands- og Helgelandsmuseene, Norsk luftfartsmuseum og Universitetet i Nordland. Vi heier både på senteret og de gode tankene om et bredt samarbeid i landsdelen mellom institusjoner som drar i samme retning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse