Annonse
ALPINANLEGG: Planene om Arctic Center har versert i nærmere førti år. Nå kan de omsider være på vei mot realisering. Illustrasjon: Nordic Office Architecture

Godt nytt om Arctic Center

Kvaløya er Norges femte største øy. Ergo burde det være fullt mulig å få plass også til et reiselivsanlegg her.

Tromsø trenger å utvikle seg kontinuerlig for å fortsatt kunne hevde seg som attraktivt reisemål.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark har bestemt seg for å ikke fremme innsigelser mot den planlagte alpinlandsbyen til Arctic Center i Håkøybotn. Dermed har planene om alpinanlegget passert nok et hinder i løypa inn mot realisering.

Konsekvensutredningen viser at planforslaget kan få betydelige negative konsekvenser for reindrift, naturmangfold og friluftsliv, fastslår fylkesmannen. Likevel kommer det ingen stoppordre. Fylkesmannen overlater i stedet til kommunestyret å avgjøre om de positive effektene av anlegget veier opp for ulempene.

Dermed kan «slaget» om Arctic Center komme til å stå i kommunestyret.

Det er to reindriftsutøvere på Kvaløya. Fra den ene er det kommet sterke innsigelser mot planene til Arctic Center.

Kvaløya er Norges femte største øy. Ergo burde det være fullt mulig å få plass også til et reiselivsanlegg her. Med en smule fleksibilitet fra begge parter, kan problemene løses. Fylkesmannen peker på en del avbøtende tiltak som kan gjøre konsekvensene for reindriften mindre. Ett av dem er å samle hyttene i nedre del av området. Dette vil også være avbøtende for naturmangfoldet og friluftslivet, mener Fylkesmannen.

Planene om Arctic Center har versert i nærmere førti år. Hindringene har vært så mange, at det er nesten utrolig at planene har overlevd all motstanden. Nå kan de omsider være på vei mot realisering. Det er bra, for Tromsø trenger dette anlegget.

Reiselivet er etter hvert blitt ei betydelig næring i nord. Fra å være en sesongbasert attåtnæring med midnattssola som hovedattraksjon, har næringa utviklet seg til å bli helårlig, og mange nye arbeidsplasser er etablert. Nordlys, kval og utfordrende skiterreng bringer ulike grupper turister til Tromsø og områdene rundt. Det er fint for voksne mennesker som vil kjøre ski ned ville fjell og oppleve nordlyset i arktiske netter.

For andre grupper, som barnefamilier for eksempel, er det adskillig færre tilbud. Her har vi mye å lære av våre naboer i øst, finnene. Det er ikke uten grunn at så mange familier i Nord-Norge pakker bilen og kjører til Levi på vinter- eller påskeferie. For her finner de gode solforhold i bakkene, og tilbud også til de aller minste. Det er heller ingen ulempe å kunne ta inn på ei hytte et steinkast fra bakken.

Tromsø trenger å utvikle seg kontinuerlig for å fortsatt kunne hevde seg som attraktivt reisemål. Arctic Center vil være et godt tilskudd i så måte. Derfor er Fylkesmannens konklusjoner i saken godt nytt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse