Annonse
Her gjør byrådet en historisk investeringsbeslutning. og sier ja til å bygge badelandet i Tromsø. Foto: Stein Fredriksen, Tromsø kommune

Gratulerer med badelandet!

Det er all grunn til å gratulere Tromsø med et nytt badeland. Byen får nå et fantastisk anlegg, som vil bli til glede for svært mange.

Nå er den endelige avgjørelsen tatt, og Tromsø er nødt til å gå videre.

Onsdag ettermiddag gjorde bystyret i Tromsø et historisk vedtak. Det skal bygges et badeland til 700 millioner kroner. Det er en av de største investeringsbeslutningene som noensinne er tatt i byen.

Det har vært usedvalig mye støy rundt badelandet. Undertegnede er blant de som har vært skeptisk både til kostnader og lokaliseringen på Templarheimen.  Det samme har Nordlys vært på lederplass. Sentrum ville vært et bedre alternativ. En oppfatning mange i næringslivet også har delt.

Men nå er den endelige avgjørelsen tatt, noe som i seg selv kan sees på som en lettelse. Tromsø må sette punktum og gå videre.  Det siste vi trenger, er rop om nye omkamper eller partipolitiske markeringer.  Det vil være usunt og destruktivt.

Det vi bør gjøre nå, er å glede oss sammen med de mange barn og unge i og utenfor Tromsø som ser fram til å ta fram badetøyet. De kan om halvannet år ta i bruk det som tross alt blir et fantastisk og moderne badeanlegg som i tillegg vil være i gang og sykkelavstand for mange av oss som bor i byen. Det er ingen tvil om at dette vil gi Tromsø et løft.

Og for svømmeidretten i hele Nord-Norge er det naturligvis en fantastisk nyvinning med et 50-metersbasseng. Gleden i Tromsø Idrettsråd var stor da bystyret hadde tatt sin beslutning.  Gratulasjons-klemmene satt løst, med god grunn.

Det er fortsatt en liten mulighet for at prosjektet kan bli stanset. Høringsfristen for reguleringsplanen går ut 20.april. Vedtaket i bystyret er gjort med forbehold om inngåelse av byggekontrakter en uke seinere,  så fremt det da ikke foreligger alvorlige innsigelser som det blir umulig å løse.  Jeg tar utgangspunktet i at byrådet allerede har forsikret seg om at det ikke vil skje.  

Tromsø kommune har nå fått gjort ting i rekkefølge, og man unngår den pinlige situasjonen det ville vært å starte arbeidet uten en godkjent reguleringsplan.

Nå bør fokuset settes inn på å kontrollere kostnadene og redusere risikoen for overskridelser. Samt legge til rette for lønnsom drift og ikke minst; gjøre inngrepene i tromsømarka minst mulig. Alt dette er en viktig jobb, som kaller på samarbeid mellom alle gode krefter i byen.

For bysamfunnet Tromsø ligger det mye læring i saken, selv om den endelige avgjørelsen er tatt. Det gjelder mange miljøer.  Dette gjelder særlig idrettslederne i byen som underkommuniserte de tunge og alvorlige konfliktene internt i idretten, særlig med ski og vinteridrettene.

Og vi i Nordlys må ta selvkritikk og gå i oss selv, sammen med de øvrige mediene i byen. Å informere befolkningen om politikkens konsekvenser er vår jobb.  Den har vi gjort for dårlig, og vi bidro ikke til at saken ble godt nok belyst. Den offentlige debatten kom for seint til å kunne påvirke utfallet.

Badeland-prosessen er selvsagt også en påminnelse om de alvorlige svakhetene ved parlamentarismen i et lite lokaldemokrati. 

Hele saken har ettertrykkelig demonstrert at det er helt riktig av Kristin Røymo og Jens Ingvald Olsen å avvikle det som er et lukket og dysfunksjonelt styringssystem. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse