Annonse
Det aller viktigste øyeblikket i nordnorsk idrettshistorie: Kapteinen på Bodø/Glimt, Harald Berg, mottar kongepokalen fra daværende kronprins Harald etter at Glimt har slått Vard 2-0 i cupfinalen på Ullevål Stadion. Året er 1975. Foto: NTB Scanpix.

Gratulerer, Bodø/Glimt!

En hel landsdel stiller seg bak hyllesten av Bodø/Glimt på 100-årsdagen.

I dag fyller fotballklubben Bodø/Glimt  100 år. På fødselsdagen passer det å si det akkurat som det er. Og det er at for nordnorsk selvfølelse og stolthet har Glimt hatt en verdi som ingenting annet kan måle seg med. Det er nemlig ikke en hvilken som helst klubb som fyller år. Glimt var det første laget fra nord som brøt barrieren og tok steget til Norges-toppen i verdens mest populære idrett. Det store gjennombruddet i allnorsk fotball viste vei for nordnorsk ungdom på 1970-tallet.

Nærmere 40 år senere er det ikke mulig å tenke seg et sterkere symbol på nordnorsk samhold enn nettopp Glimt, som i en lang periode var laget en hel landsdel stilte seg bak.

Med spillere fra Nordland, Troms og Finnmark ble Glimt en identitetsmarkør der fotballen spilte oss sammen i et stort fellesskap. På arbeidsplassene fra Kirkenes til Brønnøysund handlet kaffepraten på mandagene om Glimt-kampen dagen før. Unge gutter over hele Nord-Norge skyndte seg hjem på søndagskveldene for å rekke sammendraget fra Aspmyra på Sportsrevyen.

Folk kjørte hundrevis av kilometer - fra Havøysund, Mosjøen, Senja og Skjervøy - for å se laget spille. Og for å få et glimt av den tidens store nordnorske kjendis, Harald «Dutte» Berg, den mest begavede fotballspiller Norge noensinne har fostret. Når Dutte kom til Nordkjosbotn for å spille vennskapskamp på den nye gressbanen, kom folk fra hele Troms fylke for å bivåne den lille magikeren.

Ikke nok med det; Glimt tok steget ut i Europa og dro helt til Napoli for å spille europacup, og slapp fra det med et knepent 0-1 tap. Det var kvelden da keeperen Jon Abrahamsen fra Kiberg i Finnmark sto som en levende vegg i møtet med italienske stjernespillere. Det var nesten ingen grenser for hva vi nordlendinger oppe under iskanten kunne få til.

Glimt er et eksempel på at av alle verdens uvesentligheter, så er fotball den aller viktigste. Nettopp fordi fotball er en katalysator for følelser som handler om så mye mer enn fotball. I tilfellet Glimt handler det om et nordnorsk gjennombrudd i den nasjonale offentligheten. Her sto Glimt helt sentralt, sammen med blant andre Arthur Arntzen og etableringen av Hålogaland Teater.

Omtrent samtidig opprettet også NRK egen TV-redaksjon i Tromsø som åpnet opp det nordnorske samfunnet for et nasjonalt publikum.  Senere kom andre kulturmennesker, forfattere og artister med gjennomslag i hele landet.

Som en avis med Tromsø som utgiversted er det naturligvis slik at vi heier på TIL. Det er klubben som står oss nærmest. Men det var Glimt som banet vei for TIL og alle andre i nordnorsk toppfotball. Derfor er klubben på Aspmyra en sann nordnorsk juvel. Vi gratulerer så mye med dagen og ønsker lykke til med feiringen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse