Annonse
UiT - Norges arktiske universitet fyller 50 år onsdag. Det er en særdeles vital forskningsinstitusjon som nå jubilerer. Foto: UiT - Norges arktiske universitet

Gratulerer med dagen!

Som den kanskje aller største drivkraften for vekst og progresjon i nord, vises universitetets solide fotavtrykk i dag innenfor sektorer som helsevesen, utdanning, offentlig forvaltning, kultur og næringsliv i landsdelen.

Onsdag 28. mars er det 50 år siden Stortinget vedtok at det skulle etableres et fjerde universitet i Norge, og at det skulle ligge i Tromsø. Det er en usedvanlig sprek og oppegående 50-åring som hele dette året skal feire sitt jubileum, med et vell av begivenheter og arrangement som viser den store bredden i universitetets studie- og forskningsaktiviteter.

I år er det også 100 år siden tanken om et nordnorsk universitet ble lansert for første gang. Men det skulle ta 50 år før ideen til grosserer Hans A. Meyer fra Mo i Rana ble en realitet, og den vitenskapelige nykomlingen møtte også solid skepsis og motbør i en del andre universitetskretser. Kampen om forskningsmidler og studenter var en realitet også den gang, og blant argumentene mot Tromsø, ble det hevdet at det ville bli nødvendig med ødemarkstillegg for å få forskere hit, samt at dette regelrett var et «distriktspolitisk eksperiment».

Men, som det står på UiT - Norges arktiske universitets egne nettsider: eksperimentet har vært en suksess! Og vi kan legge til: faktisk en så stor suksess at det arktiske universitetet i dag er et av de fremste i landet på mange områder.

Viktigst av alt er imidlertid universitetets betydning for utviklingen av Nord-Norge. Som den kanskje aller største drivkraften for vekst og progresjon i nord, vises universitetets solide fotavtrykk i dag innenfor sektorer som helsevesen, utdanning, offentlig forvaltning, kultur og næringsliv i landsdelen.

Fra fiskerikandidatstudiet ble opprettet i 1972 og medisinstudiet året etter, strømmet det på med fag: historie og arkeologi, samfunnsfag og lokalsamfunnsforskning, språk og realfag. Etter hvert kunne UiT også tilby juss og ingeniørfag, og har i dag også noe såpass spesielt som luftfartsfag på timeplanen. Studiemenyen er lang og variert for de som søker utdanning eller videreutdanning.

UiT har markert seg, nasjonalt og internasjonalt, innen forskning, ikke minst innen arktisk forskning. Det er blitt mange priser opp gjennom årene, utmerkelser som spenner over svært forskjellige disipliner, eksempelvis samisk historie, medisin og klimautfordringer.

For Tromsø som by har etableringen av universitetet vært som å skyte selve gullfuglen. Det har gitt mange tusen arbeidsplasser opp gjennom årene, det har medført byutvikling og vekst, og det har bidratt til å gjøre Tromsø spennende og attraktiv, langt utenfor landets grenser.

Det første permanente bygget i Breivika ble oppført i 1978, 6 år etter at Kong Olav hadde foretatt den høytidelige åpningen av UiT. Det var svært delte meninger om hvor i byen universitetsområdet skulle være, men i dag er nok alle enige om at Nordøya var det beste valget.

Universitetet har valgt å feire jubileet med arrangement gjennom hele året, med størst vekt på 11 jubileumsdager i september. Da skal man, blant mye annet, arrangere Forsker Grand Prix, etter at en av UiTs egne forskere vant konkurransen i fjor. Det er en særdeles vital forskningsinstitusjon som nå  fyller år.

Vi gratulerer med dagen!

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse