Annonse

Gratulerer med dagen, alle sammen! Vi vant igjen.

Norge er enda en gang kåret til verdens beste land å leve i. Hurra.

Så kjære ALLE 74.000 barn som lever under EUs fattigdomsgrense i Norge: Gratulerer med dagen – hver enkelt av dere.

Og jeg føler så sterkt for likhet og rettferdighet at jeg synes absolutt alle innbyggerne i kongeriket bør få sin gratulasjon, også de vi ikke tenker så veldig mye på ellers.

Det inkluderer for eksempel alle barn i Norge som aldri får feiret bursdag med eget barneselskap fordi det aldri er nok penger hjemme. Og det er jo ikke det samme når mamma synger bursdagssangen enstemt med gråten i halsen. Vel, i dag får dere i hvert fall en stor gratulasjon fra meg.

For ikke å snakke om alle unge som av samme grunn ikke får sjansen til å delta på idrettsarenaen og derfor ikke har kjent den deilige følelsen av en medalje rundt halsen. Dere er i det minste en del av det største vinnerlaget: Norge.

Gratulerer.

Det ville selvsagt også vært fullstendig galt å stenge ute alle dere som ikke har råd til å være med venner på kino eller i teateret eller aldri har ferieopplevelser å fortelle om når skolen starter igjen på høsten. Det får være måte på utestenging.

Så kjære ALLE 74.000 barn som lever under EUs fattigdomsgrense i Norge: Gratulerer med dagen – hver enkelt av dere. Ikke bare bor dere i Norge – neste år blir gruppa deres sannsynligvis større, dere blir flere i samme båt og dermed sterkere. Gratulerer med det også.

Jeg glemmer naturligvis ikke alle dere som tilhører de 15-20 prosentene av norske skolebarn som har så store psykiske problemer at dere har behov for psykiatrisk hjelp. Jeg vet at altfor mange av dere ikke får noen hjelp i det hele tatt, men sug på denne vinnerkaramellen mens dere venter. Den smaker deilig søtt og er til oss alle. Selv dere.

Ikke minst er den til dere hundrevis av barn som blir utsatt for vold, overgrep og terror hjemme, men som akkurat nå må vente på en trygg havn fordi mangelen på foster- og beredskapshjem er så stor i Norge. Hold ut, det blir nok ei råd. Og i mellomtiden: Gratulerer.

Dessuten: For én gangs skyld skal også alle dere 300.000 voksne som sliter under fattigdomsgrensa huskes. Det gjelder tross alt 9,6 prosent av befolkningen. Jeg kan tenke meg det er skikkelig leit å ikke ha råd til julegaver til barna eller la dem få delta på fritidsaktiviteter, eller ikke å ha noen julebord å gå på selv, men jeg håper virkelig at dere en gang i framtida får råd til å reise utenlands. Da kan dere i det minste fortelle alle spanjoler og grekere at dere er en del av verdens beste land å leve i.

De vil gratulere dere med det.

Men et lite skår i gleden er det jo. For akkurat nå, på denne gledens dag, føles det litt ergerlig ikke å få gratulert alle. Det er så mange der ute, og for eksempel er det jo ingen av nasjonens flere tusen hjemløse som er på nettet særlig ofte eller leser avisa spesielt godt. Det gjør for så vidt ikke alle de som, trasig nok, ikke er i stand til å lese eller skrive i Norge heller.

Hvis det noen som kjenner noen sånne eller noen rusavhengige som nå går der ute i snøværet for å holde seg varme eller lete etter noe å kjøpe rus for – kan dere hilse fra meg og si gratulerer til dem også? Og kanskje få gitt dem en god klem, hvis det passer?

Til slutt: En spesiell gratulasjon går til nasjonens eldre. Mange av dere bygde jo dette landet, og velstanden vår. Vi skylder dere en stor takk. Og én dag skal vi nok få garantert dere alle en ok sykehjemsplass når dere trenger det. Eller i det minste skaffe dere noen å snakke med innimellom når dere sitter hjemme alene eller i en eller annen korridor og venter på en anstendig plass. We fix.

Muligens allerede neste på neste statsbudsjett. Jeg tror dessverre toget er gått denne gangen, for akkurat nå er det andre utsatte grupper det haster mer med og forhandles for. Det koster for eksempel urimelig mye å ha stor formue i disse dager.

Men hva Norge skal gjøre med dere drøyt 70.000 over 67 år som lever under fattigdomsgrensa og som ikke kan ta dere en jobb, vet jeg faktisk ikke. Det er ikke jeg som bestemmer.

Men gratulerer med dagen uansett. Alle skal med.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse