Annonse

Gratulerer med dagen, kjære sykepleiere

Som lege har jeg sett hvor viktig en god sykepleier er, skriver ordførerkandidat Jarle Aarbakke (Ap).

Kjære sykepleier: Pasientene våre husker kanskje ikke alt du sa eller hva du het, men de husker hva du fikk dem til å føle.

«I tiden etter operasjonen, til han våknet tok de ikke bare vare på han, men også meg. Informasjon, forklaring, medfølelse, trøst, gråt, glede. Hele spekteret».

Ordene tilhører Silje - en av flere hundre i VG-serien #Helseheltene. Artiklene fortalte historier mediene sjelden forteller. De viste også hvordan sykepleiere ble i hjertet til menneskene de behandlet.

Sykepleiere kommer høyt på lista over yrker folk har tillit til, viser flere undersøkelser. Som lege har jeg sett hvor viktig en god sykepleier er. Dere er i førstelinjen når små øyne ser verden for første gang - dere er der når trette øyne lukkes for godt.

Vi markerer Den internasjonale sykepleierdagen 12. mai og Florence Nightingale sin fødselsdag. «The Lady with the lamp» har lyst og vist vei for den moderne sykepleien. Etter henne kommer det kvinner og menn vi alltid vil være en stor takk skyldig. De beveger seg i et bredt fagfelt mellom høyteknologisk medisin og omsorg. Hver dag vil de berøre – hver dag vil de bli berørt. Det krever hele mennesker og helhetlig politikk.

Gjennom politikk skal vi dele levekår. I valgkampen er alltid helse et sentralt tema.  Da blir det pekt på feil og mangler, og slik må det også være. Men vi skal ikke glemme at dette også er folk sin arbeidsplass, stolthet og hjerte. Har det mangler, er det vi politikere som har sviktet – ikke våre helsehelter.

Fire av fem sykepleiere trives i jobben, viste rapporten «Hverdagsbeskrivelser fra norske sykehus» i Aftenposten (2013).  Vår jobb som folkevalgte er å sørge for trivsel; at de har rammene for å gjøre en god jobb. At det er tid både for omsorg og faglige utfordringer, men også for et godt liv mellom turnus og familie.

Vi kan ikke snakke om hvordan vi skal bygge fremtidens helseomsorg uten å snakke om sykepleierne. Kanskje sier tidligere generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, best hvorfor:

“Konstant oppmerksomhet av en god sykepleier kan være like viktig som en stor operasjon av en kirurg”.

Kjære sykepleier: Pasientene våre husker kanskje ikke alt du sa eller hva du het, men de husker hva du fikk dem til å føle.

Takk for at du er hele spekteret.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse