Annonse
STORLEVERANSE: Halvors Tradisjonsfisk skal levere middagsmat til mange tusen ansatte på Equinors plattformer i Nordsjøen. Daglig leder Liv Margrethe Hansen t.v. og markedssjef Ingrid Kristine Hansen er kjempefornøyde. Det er far og gründer Halvor Hansen, som står i bakgrunnen, også. Foto: Linda Vaeng Sæbbe

Gratulerer, Halvors Tradisjonsfisk!

Det er bare å håpe at dette kan være starten på en ny trend.

Halvors Tradisjonsfisk skal levere tusenvis av middagsmåltider til de ansatte på Equinors boreplattformer i Nordsjøen. Det er en stor mulighet for den lokale bedriften i Tromsø, og en positiv nyhet i en tid da det kan være svært vanskelig for lokale produsenter å hevde seg i konkurransen med nasjonale aktører og innkjøpsavtaler.

Det er bare å gratulere både Halvors og Kræmer Maritime, som koblet den lokale fiskebedriften med olje og gass-giganten. Tromsøbedriften Kræmer Maritime har vokst seg stor på maritim forsyning og logistikk, og har en stor kontrakt med Equinor om leveranser til deres offshorevirksomhet. Det betyr i praksis 4000 middager hver dag. Nå drar Kræmer Maritime med seg andre lokale selskap, og Halvors skal gjøre boknafisken kjent i messene på plattformene i Nordsjøen.

Halvors Tradisjonsfisk har drevet produksjon av tørrfisk- og klippfisk produkter i tjue år. Tørrfisk fra Nord-Norge er et svært miljøvennlig produkt som ikke krever mer i selve produksjonsprosessen enn at naturen bidrar med frisk luft og vind til tørking i det fri, samt ferskvann til utvanning. Matvarer som er produsert på denne måten burde bli mye mer verdsatt enn de er i dag.

Men dessverre ser vi at lokale matprodusenter sliter med å komme inn på viktige markeder. Nordlys har tidligere skrevet om lokale produsenter som skvises av nasjonale innkjøpsavtaler. Tromsø er dessverre blitt et eksempel på det.

For få år tilbake var det nærmest umulig å drive utested i Tromsø uten Mack-øl i kranene. Nå er det helt vanlig at andre bryggerier, store nasjonale aktører som ofte er utenlandsk eid, har overtatt leveransene av øl og mineralvann. Mens lokalt eide restauranter benytter seg av lokale leverandører, gjør ikke mange av de store kjedene det. Her er det inngått nasjonale avtaler, som skviser de lokale ut.

På denne måten får ikke de mange og dyktige lokale matprodusentene full uttelling av det kolossale oppsvinget i reiselivet i Tromsø. Den nye økonomien i byen preges av en sugerørseffekt, der store aktører utenfra tjener gode penger, uten at det bidrar til ringvirkninger for lokalt næringsliv, herunder småskala matprodusenter.

Sett i lys av dette, er avtalen mellom Halvors Tradisjonsfisk og Equinor svært viktig og gledelig. Det er bare å håpe at dette kan være starten på en ny trend.   

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse