Annonse
Frank Bakke-Jensen overtar som Forsvarsminister etter Ine Eriksen Søreide, her under nøkkel og blomsterseremoni på kontoret til Statsråden. «Jeg bare håper at dine uttalelser rett i etterkant av utnevnelsen som forsvarsminister bare var noe du sa for å glede den avtroppende forsvarsministeren», skriver Jan Skogheim i sitt åpne brev. Foto: Forsvarsdepartementet

Gratulerer, men jeg håper du egentlig ikke mente alt du sa...

Åpent brev til Frank Bakke-Jensen, vår nye forsvarsminister

Jeg bare håper at dine uttalelser rett i etterkant av utnevnelsen som forsvarsminister bare var noe du sa for å glede den avtroppende forsvarsministeren.

20.10.17 kunngjorde Erna Solberg at du (Frank Bakke-Jensen) overtar som ny forsvarsminister etter Ine Marie Eriksen Søreide (IMES) som blir ny utenriksminister. Etter Solbergs syn en berikelse for det norske forsvaret siden du både har vært FN-soldat og i tillegg er fra Finnmark. Og kjenner Heimevernet fra innsiden. Et kort sekund var jeg nesten sikker på at nå skulle mye reverseres i Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) og Landmaktsproposisjonen LMP), men det var før du åpnet munnen til journalistene. For; Du stod fast på de konklusjonene din forgjenger har trukket. Andøya skal nedlegges, helikoptrene på Bardufoss skal flyttes og Heimevernet skal reduseres! 

Dette viser, med respekt å melde, din fagmilitære inkompetanse og dessverre også ditt nedlatende syn på viktigheten av våre soldater. Om du mente det du sa da. (Om ikke er det fortsatt håp.) For; Kan du nevne èn moderne hær av Norges størrelse som ikke har helikoptre for transport (av tropper, skarpskyttere, spottere, innsatsstyrker, op’er, forsyninger etc.) og medvac (medisinsk evakuering)? Er våre soldater i dine, som i IMES øyne, bare noe en kan overlate til seg selv uten mulighet til å bli transportert, evakuert og forsynt? Den norske regjerings selvmordskrigere? Jeg håper ikke det!

Og, et annet viktig spørsmål; I LTP slår dere fast at våre Bell 412 SP skal flyttes til Rygge. I etterkant har dere via media signalisert at dette ikke vil skje før nye er på plass på Bardufoss. Da er mitt spørsmål; Hvorfor i det hele tatt flytte Bell 412 SP? Er det ikke bedre å anskaffe nye som er pansret og bevæpnet etter spesialstyrkenes behov? Og plassere disse på Rygge? Særlig når en vet hvor godt egnet Bell 412 SP er for å operere akkurat under de særegne klimatiske, metrologiske og topografiske forholdene vi har her i nord. Og ikke minst sett i lys av hvilken kompetanse våre piloter har på Nord-Norge?  

Jeg skal ikke påberope meg noe særlig kunnskap om MPA (military patrol aircraft). Dette er det andre, og spesielt medlemmer av Facebook-gruppen ”Bevar Andøya Flystasjon”, som har mye bedre greie på. Men selv jeg innser galskapen i å flytte 333 skvadronen med MPA på Andøya til Evenes. Andøya ligger som et hangarskip der ute i havet hvor fly kan lande og lette rimelig enkelt. DET gjelder ikke for Evenes! Det er bare å studere topografien så skjønner selv den mest inkompetente at dette er en idiotisk beslutning!   

Heimvernet er mange steder i landet det eneste innslag av militær i lokalsamfunnet. Og de er et tegn på hvor sterkt forsvarsviljen og motivasjonen er for å forsvare landet. Til tross for dette ønsker dere en reduksjon i deres budsjetter. Budsjettene burde heller økes! Ingen har den kompetanse når det gjelder lokale forhold som nettopp disse. En kompetanse som er avgjørende ved en militær konflikt. Det burde du vite mye om, Forsvarsminister! 

Og en annen ting; Slutt med å late som om nedleggelsen av Andøya og Bardufoss ikke er distriktspolitikk! Det er ingen gode militære argumenter for det dere gjør. I alle fall ikke om en ser hva vi har. Innrøm at det er lobbyister fra Rygge og Evenes som har øvet distriktspolitisk press på dere. Da står dere kanskje til troende! Og slutt å late som om basen(e) til US Marines ikke er permanente, men bare et sted for rotasjon. Det vil jo være det samme som å si at ingen av våre leire/baser heller er permanente. For det roteres jo der og. Det dere bedriver er ordkløveri. Det skjønner alle! 

Det tar for mye plass å gå inn på all galskapen som har kommet frem rundt fremleggelsen av LTP og LMP. Jeg bare håper at dine uttalelser rett i etterkant av utnevnelsen som forsvarsminister bare var noe du sa for å glede den avtroppende forsvarsministeren. Om ikke ser jeg, og MANGE med meg, mørkt på vår fremtidige forsvarsevne! Jeg håper jeg tar feil!  

Gratulerer med jobben! 

 

 

   

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse