Gratulerer Lyngen!

Det er all grunn til å gratulere Lyngen med avviklingen av sin del av gigantarrangementet Arctic Race Norway som ble avsluttet søndag 13. august.

Lyngen kommune får tifold igjen av summen de bevilget til Arctic Race.

For Lyngen kommune ble rittet noe langt mer enn de om lag tjue minuttene rytterne fra store deler av verden brukte på å fullføre distansen fra Lyngseidet til Storfjord. Det ble ei oppvisning i dugnadsinnsats, oppfinnsomhet og samhold langs store deler av den langstrakte kommunen. Arrangementet ble en oppvisning av hva slike bygdesamfunn kan klare når man legger krangel og kiv på hylla, og drar lasset sammen.

Selv om det også kom innvendinger om hvorvidt det var riktig bruk av de 350.000 kronene kommunepolitikerne hadde bevilget som sin del av støtten til Arctic Race, så er det neppe mange som i dag har sterke innvendinger mot bevilgningen. Det var et tøft vedtak man gjorde, og fikk kritikk for. I dag ser man at det var ei riktig beslutning.

Selv om regnværet kom da startskuddet gikk for den tredje dagen av rittet, så er det ingen tvil om, etter min mening, at TV-sendingene vil gi innbyggerne og kritikerne en deilig kløe når det gjelder framtidig turisttilstrømming til kommunen med nærmere 4.000 innbyggere. Mektige lyngsalper, sjø og frodige landbruksarealer gir nok mange TV-tittere lyst til å utforske Lyngen. Jeg er sikker på at etterdønningene i form av økt turisme vil roe en del av kritikerne. Jeg tror også at utflyttede lyngsværinger fikk skikkelig hjemlengsel etter å ha vært TV-vitne til det som gled over skjermen.

Fungerende ordfører Line van Gemert ble mer enn imponert over den dugnadsånden som ble lagt for dagen i bygdesamfunnene rundt Lyngenfjorden. Fantastisk, er ordet hun bruker som samholdet og oppfinnsomheten som ble vist langs veien fra Lyngseidet til Storfjord både før, under og etter rittet.

Stolte lyngsværinger kan med stolthet fremføre sin «Se vi kan» om avviklingen av kommunens del av gigantarrangementet.

Hvor mange av kommunens innbyggere som på en eller annen måte bidro i timene før, under og etter Lyngens del av arrangementet er ikke godt å si, og hvor mange som fra nabokommunene Storfjord, Kåfjord og Nordreisa som besøkte Lyngen, er det ingen som har tall på.

I industribygda Furuflaten er hovedansvarlig Marianne Meyer storfornøyd med engasjementet til sine sambygdinger. Hun er ikke i tvil om at et slikt arrangement har bidratt til å skape ytterligere samhold i bygda. Hun er selv hjemvendt utflytter, og håper noen av de som bor andre steder i landet og tørket tårer da de fikk se reportasjene fra Lyngen og Furuflaten, flytter «hjem» igjen.

Og det er nettopp slike og lignende arrangementer som er med på å skape ytterligere samhold og engasjement i små bygdesamfunn. For de knapt 30.000 kronene bygda fikk bevilget fra kommunen, klarte man å skape folkefest for både de yngste og de eldste i dette bygdesamfunnet.

Og jeg er sikker på at Lyngen kommune får tifold igjen av summen de bevilget til Arctic Race.

Det er derfor all grunn til å gratulere Lyngen med ei viktig, dristig og riktig satsning.

Når også TV2s reporter stort sett hadde lært sin lekse over hva vi fikk se, er det også grunn til å gratulere også den kanalen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse