Annonse
8. MARS: Samfunnsredaktør Lasse Jangås tar et oppgjør med Frp-statsråd Sylvi Listhaugs kronikk om den norske kvinnebevegelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gratulerer, Sylvi!

Endelig har vi fått en statsråd som kaller en kvinne for en egoist.

Med deg har nasjonen endelig fått en statsråd som kaller en kvinne for en egoist.

Ja, for er det virkelig noe å bråke om akkurat på 8. mars at hver tiende norske kvinne blir utsatt for voldtekt i løpet av livet?

Eller at 25,4 % av norske kvinner utsettes for beføling av kjønnsorganer ved bruk av makt eller trusler om å skade, for rusrelaterte overgrep, press til seksuelle handlinger eller for andre seksuelle krenkelser og overgrep?

Eller at 8,2 prosent av norske kvinner har blitt utsatt for alvorlig partnervold?

Og ja, Sylvi Listhaug – er det ikke utidig av kvinnebevegelsen å lage et nummer ut av at kvinner i Norge trues til taushet av grove trusler og sjikane på nettet? Ok, det er kanskje ikke så stas å få tilbakemeldinger som: «Jeg skal finne deg en dag når du ikke venter det. Da skal du få smake ditt eget blod og jeg skal tørke det av hendene mine med glede, for da vet jeg at jeg har gjort jobben min.»

Eller «Du er ikke egnet for videre reproduksjon og burde skytes.»

Eller «Jævla muslimhore, kom deg ut av landet som har tatt imot deg med åpne armer. Du er ikke velkommen i dette landet. Fjern deg fra TV-en og vit hvor du har din plass».

Men kan de ikke bare holde seg unna den offentlige debatten da, for husfredens skyld? Kan de ikke bare overlate den til menn, som jo har tatt på seg den tunge jobben i alle år og som sikkert også i framtida vil fortsette å tale kvinners sak?

I det hele tatt: Var ikke alt mye bedre før, da kvinner ikke absolutt måtte mene noe om alt mulig rart hele tiden? De ble jo ikke hetset på nettet da?

Ja, Sylvi, vi må faktisk våge å ta debatten: Må alt være så skrekkelig moderne hele tiden? Har det ikke egentlig gått for langt?

Er det virkelig noen vits i å lage et stort nummer av at norske kvinner fortsatt lønnes betydelig lavere enn menn (14 prosent), selv i samme yrke (7 prosent)? Eller av at bare en fjerdedel av toppledere i Norge er kvinner? Er ikke det nok da?

For som du skriver i VG: Det finnes så mange utenlandske kvinner som ikke har det bra. Hvorfor skal vi da plages med sutring om voldtekter, grov vold, hets og forskjellsbehandling her hjemme?

Så hjertelig takk, kjære Sylvi, for at du har ryddet opp i hodet mitt og satt ting i perspektiv. Takk og gratulerer. Og gratulerer Norge. Med deg har nasjonen endelig fått en statsråd som kaller en kvinne for en egoist. Som du sa på radioen i går: «Norske kvinner er bare opptatt av penger og titler.»

De lurer ikke oss med 8.mars-paroler som «Stopp vold mot kvinner», «Kampen mot rasisme er også kvinnekamp», «Solidaritet med verdens kvinner – nei til okkupasjon og imperialisme». Det holder ikke at omsorgsyrkene domineres stort av kvinner – og det holder ikke at sju av ti kvinner fortsatt gjør mest husarbeid:

Norske kvinner tenker bare på seg selv.

Jeg er derfor glad for at du forteller kvinnebevegelsen hva de bør skrive på plakatene sine 8. mars. Plakatene med «Stopp vold mot kvinner» bør skrotes, som du skriver. Temaet er ikke alvorlig nok. Ikke når vi tross alt må ta et valg.

For tenk om vi hadde gått i fella og snakket høyt om norske barn som utsettes for grov vold i hjemmet (8 prosent), som mobbes (31 prosent) eller vokser opp i fattigdom (78.000) – når vi samtidig vet at andre barn sulter i Afrika. Det skulle tatt seg ut.

Jeg gratulerer deg derfor også med at du har klart å korrigere kvinnebevegelsens feilfokus. De er sikkert også glade for din hjelp, for den viktige påminnelsen om at de nøyere må velge hvem de skal bry seg om – og for din omsorg for kvinners eget beste. Og ikke minst, statsråd:

Gratulerer så mye med dagen på søndag!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse