Annonse
TIL for alle? Ikke for rundt 30 juniorspillere som nå står uten lag. Denne gjengen fikk ikke lov å være med. Denne bredden slipper dere å drasse på lenger, skriver Tanja Dromnes til Tromsø Idrettslag. Foto: Gry Berntzen

Gratulerer TIL – og takk skal du jaggu meg ha! Nå slipper du å drasse på bredden

Gratulerer med at du endelig har klart å bli kvitt 30 flotte, unge gutter som i årevis har mast på dere om støtte i tide og utide. Nå slipper du å drasse på bredden. Men vær nå grei og ikke jug til oss.

Med litt tilførsel av ressurser til bredde fra 15+ hadde TIL fortsatt vært klubben til disse gutta, i kropp og hjerte. Tror dere virkelig at disse gutta har TIL i hjertet sitt nå?

Oppigjennom årene har vi som fotballmammaer og -pappaer hos TIL blitt eitranes forbanna mange ganger. Hver gang noen i TIL går ut og påstår at de satser på bredden, føler vi oss uvel over hvor lite samsvar det er mellom det TIL sier og det TIL faktisk gjør. Hvem tror du at du lurer? Ikke denne bredden i alle fall. Det må i så fall være deg selv. Nå har TIL altså tatt den store kaka og overgått seg selv, for juniorlaget TIL med 30 gutter i alderen 17-18 år er historie. Si meg, hvor ofte har TIL hatt en så stor gjeng som har fortsatt så lenge?

Og vi foreldre har betalt dyr kontingent og hatt en pappa som har stilt opp frivillig som trener i alle år i regn og snøstorm. Også etter at det ble klart at de ikke kom på A-laget som 12-åringer. Vi har jammen lurt mange ganger på hva de 150 000 kronene i kontingent har blitt brukt til, en svinnende liten del har blitt brukt på de gutta som har betalt. Ærlig talt, baneleie kan da vel ikke ha kostet så mye! TIL har også latt være å svare på henvendelser utallige ganger. Vi har følt oss som et hår i suppa, som et ugress på banen.

Vi trodde endelig at det kunne finnes ei løsning etter at ny toppleder, Astrid Strandbu, «tok tak i saken» og fortalte oss at dette var en prioritert sak for TIL. Vi vet at hun vet hvor ille det faktisk er at denne flotte, store gjengen nå må slutte å spille ball. Vi vet også at andre enkeltpersoner innen TIL forstår det.

Vi forstår at det «er noen dilemmaer knyttet til at TIL både skal være en breddeklubb og ha en toppsatsing», som hun sier til Nordlys den 19. mars 2019, og at «man prøver å harmonisere utgifter og inntekter». Hvordan harmonerer det nå, med 150 000 og utallige dugnadstimer og 30 ungdommer mindre?

Et eller annet sted i systemet er det noe riv ruskende galt når denne guttegjengen nå står uten lag. Strandbu sier videre at hun er «sterkt breddeforankret» og at det er «viktig å bygge sterke fellesskap der alle skal få være med», og hun sier videre: «Det jobber vi masse med i TIL. Vi vil ha alle med.» Denne holdningen har vært forfektet i lang tid under skiftende ledere på toppen.

Likevel, år etter år er guttene sjanseløse hvis de ikke er «oppdaget» før fylte 12 år. Og det handler ikke bare om knuste drømmer i et råttent system. De samfunnsmessige fordelene ved å beholde ungdommen i idretten så lenge som mulig er et ansvar TIL faktisk er forpliktet til å ta del i.

Ser virkelig ikke TIL denne systemfeilen? Det er en mur mellom satsingslagene og bredden som gjør at TILs breddelag er like nært TIL som en spiller på Blåmann eller Ramfjord eller Kina FK, for den del. Med litt tilførsel av ressurser til bredde fra 15+ hadde TIL fortsatt vært klubben til disse gutta, i kropp og hjerte. Tror dere virkelig at disse gutta har TIL i hjertet sitt nå?

Vi foreldre har mistet entusiasme for TIL for lengst. Vi har sluttet å gå på A-kamper. Det verste er ikke at gutta ikke engang har fått lov til å bli vurdert av satsingsansvarlige før de ble veiet og vraket. Det verste er at de ikke får spille på lag.

TIL for alle? Ikke for denne gjengen. Denne gjengen fikk ikke lov å være med. Denne bredden slipper dere å drasse på lenger.

Du får ha takk for laget, TIL. Nei, vent litt. Det er jo ikke noe lag.

Hilsen ikke-laget i bredden sine foreldre

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse