Annonse
ÅPNINGSFEST: Onsdag kveld braker det løs med åpningsfest i nye Tvibit. En institusjon i Tromsø. Foto: Marte Hotvedt

Gratulerer, Tvibit!

Tvibit angrep ungdomsarbeid på en ny måte da de startet opp. Fokuset skiftet fra forebyggende arbeid, til å se ungdom som ressurser. På Tvibit gir man unge ansvar.

Tvibit er selve rosinen i pølsa som er kultur-Tromsø.

8. juni i 2000 åpnet kulturminister Ellen Horn en ny ungdomssatsing i Tromsø. En overveldet minister ble vist rundt i lokalene i Fredrik Langes gate – omringet av dansende, syngende, styltegående ungdom. – Bare dere klarer å ta vare på dette. Det krever tålmodighet, ikke bare i dag og i neste uke, sa Horn til ungdommene da.

Og Tvibit har blitt tatt vare på. Av ungdommer som hadde sprunget ned husets dører, hadde de ikke alltid vært åpne, og av noen av de mest dedikerte ansatte som må være å oppdrive i byen.

Når dagens kulturminister Linda Hofstad Helleland får æren av å åpne det nye Tvibit i dag, er det med vissheten om at her klipper hun snoren til en av landets største ungdomssuksesser. For 16 år siden kunne man ikke vite hvilket eventyr Tvibit skulle bli. Men vi vet nå.

Tvibit angrep ungdomsarbeid på en ny måte da de startet opp. Fokuset skiftet fra forebyggende arbeid, til å se ungdom som ressurser. På Tvibit gir man unge ansvar. Du får akkurat så mye hjelp du ønsker  – alt fra å låne et rom eller et kamera, til hjelp med utforming av prosjektbeskrivelse, til veiledning i søknadsprosesser – og du gis rom til å spre vingene dine, og fly – helt selv.

På Tvibit har jeg møtt folk med ideer og drømmer, som med kyndig veiledning og engasjement har blitt til realiserte prosjekter – små og store. Jeg har møtt unge musikere, dansere, filmskapere, cosplayere, arrangører, frivillige, you name it – alle unike, men alle med denne gløden i øynene, drevet fram av et ønske av å skape noe, og følelsen av at det faktisk kan skje. Det er så vanvittig kult!

Suksessen har vært der fra dag én. Tvibit har vært, og er, et arnested for kreativitet. Tvibits snute er alltid vendt fremover, men snur de seg litt, ser de at beina står bunnsolid plantet i 16 års erfaring med å skape trygge rammer for ungdommelig entusiasme, fantasi og galskap.

Det nye huset utvider mulighetene ytterligere. Reint fysisk er det naturligvis masse mer rom til å boltre seg, men det er det som skjer inni som er det virkelig spennende her. Samlokaliseringen med KOFOR, med unikumet Fredrik Forssman i spissen, knytter byens saftige musikkmiljø enda tettere til Tvibit. Fra de helt unge, til semi- og heltprofesjonelle. Her er også Kysten studio – med all den kompetansen som følger med. Allerede i mai hadde flere av byens ledende musikere etablert seg i egne rom på huset – og byens største festivaler sitter vegg i vegg i fjerdeetasjen og grubler på hvordan de skal selge ut neste års arrangementer enda fortere.

Potensialet i dette er helt vilt. Tenk deg at du er en 16 år gammel musiker som, når du skal kjøpe deg en nyyyydelig kanelbolle i Kafe Kringla, treffer på Poppa Lars eller Anneli Drecker i køa. Snakker musikk, får noen råd. Eller hva med når du tar deg en pause fra å klippe kortfilmen din, og treffer på Hogne Rundberg i Violet Road, og plutselig er du med på musikkvideoinnspilling. Eller på vei til do, når du treffer Lasse Pettersen fra Buktafestivalen, som tilfeldigvis trenger noen til å hjelpe til med frivilligorganiseringa – og du er jo god på slike prosjekter, for det har han hørt fra Tvibit-arbeider Mia Eriksen, som han snakket med i lunsjen. Ser du? Jeg sier det igjen – potensialet er helt fuckings vilt.

Det er mange som har grunn til å feire i dag. Tvibit har vært en av få saker der det har vært tverrpolitisk enighet (med ett unntak) hele veien. De fleste har evnet å se verdien av dette kraftsenteret. På Tvibit liker de å gi brukerne æren for det meste, og det er det naturligvis all grunn til – men det beinharde arbeidet til leder Christian Hyld og nestleder/prosjektansvarlig Sif Vik kan ikke undervurderes. Politisk, økonomisk, lokalt, nasjonalt – de har lyktes. Enkelt og greit.

Tvibit er selve rosinen i pølsa som er kultur-Tromsø. At de nå har fått dette nye, og for øvrig helt fantastiske, bygget, er en gedigen begivenhet, for hele byen – og landsdelen. En suksess som ses opp til og kopieres ikke bare i Norge, men i hele verden. Og Tvibit står ikke stille og tar imot hyllesten, de beveger seg videre, med energiske skritt, snuten som vanlig pekende rett frem, og med et glødende blikk rettet mot en horisont så bred som man aldri har sett den før. Dette blir så utrolig bra!

Gratulerer, Tvibit! Og gratulerer, Tromsø!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse