Annonse
VED KAI: Hurtigruteskipet Roald Amundsen ligger til kai i Breivika, mens helsepersonell fra UNN jobber med koronasmittede ombord. Søsterskipet Spitsbergen ved siden av. Foto: Torgrim Rath Olsen

Nei, Hurtigruten, dette går ikke over

Nyhetsstormer går alltid over. Men noen dukker opp igjen. Koronasmitte og Hurtigruten er definitivt et sånt tilfelle.

Brødtekstbilder: 
Helsearbeidere fra UNN på kaia ved MS Roald Amundsen. Foto: Torgrim Rath Olsen
Dette ble skandalen Hurtigruten ville vært spart for dersom man hadde praktisert «grenseløs ærlighet og åpenhet» fra begynnelsen av.

Markedet glemmer fort, heter det. Det kan jo være det Hurtigruten håper på når rederiets ledelse nå sitter musestille i båten og verken stiller opp overfor media, eller svarer på henvendelser. Den grenseløse ærligheten og åpenheten som konsernsjef Daniel Skjeldam lovet på pressekonferansen 3. august, lar vente på seg.

Kanskje Hurtigruten satser på at også media glemmer fort. Det er jo i og for seg riktig. Mandag var alle nasjonale medier opptatt av høringen i finanskomiteen vedrørende Nicolai Tangen som oljefondsjef. Hurtigruten preget ikke førstesidene lenger. Nyhets-stormer går alltid over. Men noen dukker opp igjen. Hurtigruten er definitivt et sånt tilfelle.

Den videre seilasen er preget av flere uforutsigbare faktorer. Den største og viktigste er selvsagt koronaviruset. Hvordan det vil bevege seg den kommende tiden er avgjørende. Nå blusser smitten opp igjen over hele Europa, i USA er antallet syke og døde forferdelig, i Asia herjer det fritt i flere land.

 Smittespredningen avgjør ytterligere restriksjoner fra styresmakter og større reise-frykt fra potensielle passasjerer. Kloke mennesker legger rundreiser på vent nå.

Vaksinen er et stykke unna, og det vil uansett ta tid å vaksinere millioner av mennesker.

En annen viktig faktor er selvsagt økonomien. Hurtigruten har satset tungt på cruise og gjort store investeringer i nye skip. Rederiet har mye gjeld, hele 13 milliarder, og lav egenkapital, 600 millioner. Førsteamanuensis Espen Sirnes ved Handelshøgskolen i Tromsø karakteriserer gjeldsbyrden som ekstrem.

Skipene representerer verdier, de kan selges. Hvis noen har bruk for dem og vil kjøpe dem. Men cruisetrafikken i verden er p.t. kjølhalt så det holder, og kommer neppe tilbake til maksfart med det første. Cruise er forbundet med korona, vi husker alle de enorme skipene som ble liggende med passasjerene som fanger om bord, da utbruddet kom i vinter.

Hurtigruten har allerede solgt skip. MS Richard With og MS Nordlys ble i fjor høst solgt til kinesiske interesser, og leid inn igjen. Ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen ble bygd om med kinesisk finansiering i 2016, og eies nå av Jiaye International Shipping Lease co.

Et annet moment er at pandemien tar liv. Det vil være en ekstra stor belastning for rederiet om noen av de syke fra MS Roald Amundsen skulle bli varig skadet eller i verste fall tape kampen mot covid-19.

Situasjonen er preget av mye usikkerhet. Og det blir ikke stille rundt rederiet selv om strategien nå er å sitte rolig og håpe på at stormen går over. Det vil blåse opp igjen. For det er flere instanser som nå undersøker tilfellet MS Roald Amundsen.

Politiet etterforsker, Fylkeslegen i Troms og Finnmark og Sjøfartsdirektoratet gransker saken. Konklusjonene herfra vil utvilsomt friske opp den offentlige hukommelsen om det som skjedde forut og etter seilasen rundt Svalbard i juli-august. Og rederiets håndtering. Som ble skandalen Hurtigruten ville vært spart for dersom man hadde praktisert «grenseløs ærlighet og åpenhet» fra begynnelsen av.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse