Annonse
NEI: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke gi statlig krisehjelp til selskaper som samtidig planlegger å utbetale utbytte og bonuser til aksjonærer og sjefer. Foto: Bernt Sønvisen

Nei til statlig krisehjelp til utbyttefesten

Staten skal ikke finansiere et enda større forskjells-Norge.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil nekte statlig krisehjelp til selskaper som ikke avstår fra å utbetale utbytte og bonuser til aksjonærer og sjefer i 2020 og 2021. Det er et forslag vi støtter fullt ut.

Strengt tatt burde dette være en selvfølge, men slik er det ikke. Forleden meldte Dagens Næringsliv at Røkke-selskapet Aker stiller seg i køen for å ta del i krisepakken fra staten, på samme tid som selskapet planlegger utbetaling av hele 1,7 milliarder i utbytte litt senere i år.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA er selvsagt opptatt av krisen og lister i et brev til NHO opp en rekke krisetiltak. Felles for dem er at staten skal betale alt, samt et krav om at arbeidere skal kunne permitteres på meget kort varsel. Samtidig er det altså ingen signaler om at utbyttefesten i selskapet han leder, er avlyst.

Sett i lys av den situasjonen vi alle er i nå, er dette uhørt.

Aker er neppe alene om en planlagt utbyttefest. Det kan i seg selv ikke hindres, men rikfolkets manglende anstendighet og magemål skal ikke premieres av staten. Det må stortingspolitikerne sette en stopper for.

Den statlige krisepakken som et enstemmig storting har vedtatt, mister fort sin støtte og legitimitet i folket, dersom det viser seg at selskaper som har planer om svimlende summer i utbytte, stiller seg i kø for å få statlig hjelp til «å overleve». Det er fullstendig meningsløst om fellesskapets midler skal brukes til å gjøre de rike enda rikere. Staten skal ikke finansiere et enda større forskjells-Norge.

Finanstilsynet har allerede stilt krav til banker som vil bruke de statlige garantiene som nå gis. De kan ikke samtidig betale utbytte til sine eiere. Slik var den under den forrige finanskrisen, og slik må det være nå.

Arbeiderpartiet vil også ha grenser for lønnsoppgjør blant toppene i selskaper som får krisestøtte. Det skal ikke avtales større oppgjør enn det som blir framforhandlet mellom partene i frontfag-oppgjøret. Ap er ikke alene om sin holdning i dette spørsmålet, SV og Rødt har også stilt lignende krav.

-Vi låner av pensjonen til framtidige generasjoner, fordi det er helt nødvendig nå, sier Støre til VG.  

Den statlige krisepakken er fellesskapets penger, og den er ment å brukes i en felles dugnad for at vi skal komme gjennom krisen.

Dugnad er et fint, norsk ord. De som ikke forstår hva det betyr, må snarest lære seg det.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse