Annonse

Grip muligheten – realiser Tromsøbadet!

Svømmesituasjonen i fylket: Trist og pinlig, mener Hanne-Karine Holstad.

Det står til enhver tid ca. 500 barn i kø i klubbene i Tromsø for å lære å svømme fordi skolene ikke kan gi elevene den svømmeopplæringen som de er pålagt i ht. Læreplanen.

Det er nå åtte år siden kommunestyret i Tromsø vedtok bygging av et 50-meters svømmeanlegg. Onsdag 26.08.2015 skal kommunestyret ta stilling til Tromsøbadets fremtid. Dette anlegget er meget viktig for idretten i nord og befolkningen i Tromsø og omegn.

Anlegget har hatt førsteprioritet gjennom Tromsidrettens høyeste organ Idrettskretstinget med enstemmige vedtak på de to foregående Ting, og er godt forankret på alle nivåer i idretten i Troms. I tillegg er det fremdeles bred enighet blant politikerne og i befolkningen om at et regionalt svømmeanlegg er det første anlegget som skal bygges. I idretten er vi svært opptatt av at vi nå kan komme i mål med et vedtak som sikrer at svømmeanlegget blir realisert.

Det eksisterer i dag ikke et eneste 50-meters svømmeanlegg nord for Namsos. Faktisk så eksisterer det ikke et eneste svømmeanlegg som tilfredsstiller dagens krav til et moderne idrettsanlegg i hele fylket. Det er både trist og pinlig. For svømmeidretten er situasjonen fremdeles helt uholdbar.

Statens målsetting er idrett og fysisk aktivitet for alle. Det finnes knapt noe idrettsanlegg som bedre oppfyller den målsettingen enn et svømmeanlegg som kan brukes av alle fra vugge til grav: Spebarn på babysvømming, livsnødvendig svømmeopplæring for både barn og voksne, funksjonsfriske og –hemmede som ønsker å satse i konkurranser eller for eksempel 84-åringen som holder seg i form på morgensvømming. Svømming skaper stor idrettsglede for mange.

For svømmeidretten har situasjonen vært helt uholdbar i mange år. Dagens situasjon hindrer rekruttering og medfører altfor få halltimer og ukurante treningstider. Det er trangt om plassen i bassengene for dem som er så heldige å få komme inn. Dette medfører at treningen man får ikke blir optimal. Til tross for dette, har man klart å få frem noen svømmere som hevder seg nasjonalt.

Å hevde seg innen konkurransesvømming krever ekstremt mye trening. 2-3 økter om dagen. Siden vi enda ikke har fått på plass Tromsøbadet reiser fremdeles våre elitesvømmere på dyre treningsleirer, gjerne i utlandet, i forkant av store mesterskap i langbane for å få nødvendig trening.  

Der legger de igjen store summer i form av leie av anlegg, overnatting, bespisning osv. Når vi nå får et tilfredsstillende 50-meters anlegg i Tromsø kan vi snu deler av pengestrømmen ved å arrangere treningsleirer og store nasjonale og evt. internasjonale mesterskap her i Tromsø, noe som vil gagne næringslivet i byen i tillegg til kommune og fylke.

Fra Svømmeforbundets side vet vi at Tromsø er en by man ønsker å satse på, og de har i sin anleggsplan et 50-meters anlegg i Tromsø, noe som vil medføre ekstra spillemidler. Svømmepresidentens store engasjement i saken viser med all tydelighet hvor viktig denne saken er.

Bassengkapasiteten i byen er sprengt, men alle barn har rett til å lære å svømme! Det står til enhver tid ca. 500 barn i kø i klubbene i Tromsø for å lære å svømme fordi skolene ikke kan gi elevene den svømmeopplæringen som de er pålagt i ht. Læreplanen. Vi bor i et land med en lang kystlinje og hvor 90% av landets befolkning bor mindre enn en halvtimes kjøring fra sjøen. Det er nesten umulig å ferdes i vårt vakre land uten å støte på vann i en eller annen form.

Svømming er altså den eneste idretten man kan dø av å ikke kunne. Likevel kan bare halvparten av landets 10-åringer svømme 200 m, som er minstekravet for å kunne kalle seg svømmedyktig. Norge ligger helt på topp i vesten med drukningsulykker sett i forhold til folketall. Det er like mange som drukner i Norge som i Sverige til tross for at de er dobbelt så mange innbyggere som oss.

I tillegg til å være svømmedyktige skal elevene som går ut av grunnskolen kunne utføre livredning og livreddende førstehjelp. Dette representerer en helt uvurderlig livsforsikring! Videre sparer enhver unngått drukningsulykke samfunnet for millionbeløp i tillegg til sparte traumer og påkjenninger for berørte.

Det er altså ikke bare nødvendig, men også livsviktig at vi får dette anlegget på plass.  Ja, det vil koste mye penger. Men vi har verken lov eller råd til å la være.

 

Så kjære politiker. Du har i onsdagens kommunestyre bare en ting å gjøre: Grip den muligheten og det samfunnsansvaret du har med begge hender og sørg for at Tromsøbadet blir realisert! 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse