Annonse
SMS-SKANDALEN I SENTERPARTIET: Tidligere leder i Senterpartiet og nåværende stortingsrepresentant, Liv Signe Navarsete, har blitt utsatt for sex-trakassering.

Griseri i Senterpartiet

​Avisa Nationen har på forbilledlig vis brutt tausheten om en sak som ryster Senterpartiet. Det dreier seg om en hyttetur til Sverige i 2016, hvor ti menn, åtte av dem med sentrale verv i Senterpartiet, var samlet til festlig lag.

På denne sammenkomsten, klokken 0025 om natten, ble det sendt en melding fra mobiltelefonen som tilhører tidligere statssekretær Morten Søberg: «Vi har lyst på fitta di». Mottaker av denne meldingen var stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete, tidligere og mangeårig leder i Senterpartiet.

Meldingen ble sendt fra en hytte der flere sentrale maktpersoner i Senterpartiet oppholdt seg. Blant disse var nåværende nestleder Ola Borten Moe, og flere av partiets profilerte ordførere i Trøndelag.  Søberg har forklart at meldingen ble sendt da han la igjen mobilen på et bord mens han gikk på toalettet.  Navarsete sier at hun tror ham, og mistanken rettes dermed mot de andre ni.

Frem til nå har ingen tatt på seg ansvaret for den grove og seksualiserte meldingen. Det er forståelig, fordi den som har sendt den, er uskikket til å ha politiske verv. Om navnet skulle bli kjent, enten offentlig eller internt i partiet, vil det bety slutten på en politisk karriere for opphavsmannen. Flere av mennene, deriblant Borten Moe, har allerede erklært at de ikke står bak sms’en.

Det har dermed formodningen mot seg at den som står bak noen gang vil legge kortene på bordet. Men Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen sier likevel til VG at han skal til bunns i hvem som sendte den grove meldingen. Det er vel og bra med en slik ambisjon, men det tar seg dårlig ut at denne handlekraften hos partiledelsen ikke var like sterk for to år siden, da Navarsete varslet om overtrampet.

Noen forsøker å tolke det inn som en fortsettelse av en maktkamp og konflikt mellom Navarsete og miljøet rundt Borten Moe og trønder-Sp. Det er med respekt å melde en avsporing. Saken vitner derimot om en rabiat ukultur, der menn føler seg utilnærmelige, og kan tillate seg å tråkke på kvinner i sin maktfullkomne adferd.

Liv Signe Navarsete fortjener ros for å ha varslet om svineriet, og bidratt til offentlighet rundt saken. Forhåpentligvis kan det ha en forebyggende virkning. Og Senterpartiets glansede historie om partiet som en meetoo-fri øy i norsk politikk, uten saker med seksuell trakassering, har vist seg å være en fortelling helt uten troverdighet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse