Annonse

Det grønne alternativet

Den store utfordringen MDG har for å kunne bli en politisk kraft av betydning i Norge, er at de ikke bare kan være et rent saksparti.

En saks-partier har alltid vist seg å være blaff som forsvinner ut av parlamentet etter en periode eller to.

Grønt anbefales nesten hver dag i alle medier. Men da er det som regel i forbindelse med kosthold og helse. I langt mindre grad finner man kommentatorer og lederskribenter som anbefaler eller skriver spesielt rosende om det grønne alternativet i politikken. Like fullt var Miljøpartiet de grønne (MDG) en av overraskelsene ved stortingsvalget forrige høst. For første gang fikk partiet en stortingsplass da Rasmus Hansson kom inn fra Oslo, og MDG lå før valget forbausende høyt på mange meningsmålinger, bl.a. i Nord-Norge.

Det er åpenbart at partiet appellerer til mange unge som i liten grad føler seg tiltrukket av de tradisjonelle partiene. Selv om valg er noe annet enn målinger, er f.eks. den siste meningsmålingen som Aftenposten bringer fra Oslo, et tegn i tiden. Der scorer MDG igjen over fem prosent, i likhet med resultatet fra valget i fjor. At partiet nasjonalt stabiliserer seg pent over partier som SV og Venstre, forteller sitt. Når MDGs partiledere sier at målet er å nå ti prosent av befolkningen, er det imidlertid lite realistisk.

MDGs optimisme skyldes nok at de skuer til Europa og våre naboland, særlig til Sverige. I Tyskland har de grønne vært en politisk kraft å regne med i mange år og har manøvrert godt i det politiske landskapet. Sveriges grønne parti har lenge vært representert i Riksdagen, men har et helt annet utgangspunkt enn MDG. Det ble nemlig i sin tid dannet ut fra den sterke motstanden mot Sveriges atomkraftverk. Som kjent er det et miljøproblem vi heldigvis ikke har i Norge. 

Den store utfordringen MDG har for å kunne bli en politisk kraft av betydning i Norge, er at de ikke bare kan være et rent saksparti. De må få en bredere politisk plattform å stå på dersom de skal appellere så sterkt til velgerne at de kan begynne å tenke på en tosifret velgeroppslutning. En saks-partier har alltid vist seg å være blaff som forsvinner ut av parlamentet etter en periode eller to. I tillegg må de nok legge av seg noe av de mest naive og lett utopiske, politiske utspillene. Det blir lett lite troverdig dersom man ikke klarer å skape en sammenheng i den politikken partiet fører, og den har en sunn realisme i seg.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse