Annonse
GODT HUMØR: Livet under sperregrensen er ikke så ille at SV ikke kan le og more seg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det grønne storbypartiet

Ingen store overraskelser kommer fra SV. Vi vet hvor vi har dem. De er partiet som har veldig mange gode saker og stadig færre velgere.

Det kan ikke være lett å være partileder for et parti som får mer og mer juling av velgerne, men der det tenkes så lite nytt.

SV er fortsatt mot NATO, mot krig og mot nye jagerfly fra USA. Men partileder Audun Lysbakken er for jagerfly, på generell basis. I tillegg er SV for å løse klimaproblemene.

SV vil også ha grønnere byer og det har visstnok ingen sammenheng med at landsmøtet på Gardermoen i helga valgte bare byfolk inn i det nye sentralstyret. Imidlertid vil SV nå legge stor vekt på storbypolitikk.

Det er i hvert fall noe nytt. Da har partiet øyensynlig valgt å forlate ideen om at det er viktigst å drive valgkamp i grisgrendte strøk med lite velgere, slik de gjorde da de i valgkampinnspurten i 2009 hadde den siste store velgermobiliseringen på ei kai i Lofoten.

Det er selvsagt det velkjente SV som gjorde ferdig sitt landsmøte på søndag. Ingen store overraskelser kommer fra SV. Vi vet hvor vi har dem. De er partiet som har veldig mange gode saker og stadig færre velgere.

Det kan synes noe underlig at den brutale nedturen ikke skaper større rystelser og flere forsøk på å utvikle ny politikk, tørre å utfordre vedtatte sannheter.

Det kan ikke være lett å være partileder for et parti som får mer og mer juling av velgerne, men der det tenkes så lite nytt. Lysbakken har kanskje selv gjort noen forsøk på dette med sin nyutkomne bok. Men etter omtalene å dømme er Lysbakken så visst ingen revolusjonær.

Det foregår i det hele tatt lite frisk debatt på norsk venstreside. Den kan synes stivnet i gamle mønstre og det er skriften på veggen som trer tydelig frem når SV mister så mange velgere både til Arbeiderpartiet og Miljpartiet de grønne. 

Hvem skal Sosialistisk Venstreparti være til for? Partiet kan synes å være i villrede selv, være uten en klar tanke om hvilke saker de skal gjøre til sine og hvilke velgergrupper de skal appellere til.

Sist de satset på at de skulle kapitalisere på motstanden mot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, fikk de et brutalt svar fra velgerne. SV gikk tilbake i de områdene som ville blitt berørt av en fremtidig oljeaktivitet i de sårbare områdene.

Verden må fortone seg som et kronglete sted og norske velgere må være vanskelig å forstå for SV. Det kan tyde på at partiets verdensbilde trenger betydelige korrigeringer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse